Dunne isolatie onder vloerverwarming: is het nodig?

Vloerverwarming is een lekker comfortabele manier om je woning gezellig en warm te houden. In de winter met blote voeten door het huis lopen, zonder koude voeten te krijgen, is heel prettig. Natuurlijk wil je zo efficiënt mogelijk verwarmen en zo min mogelijk overbodig verbruiken. De vraag komt dan in je op: is het verstandig om ook voor vloerisolatie te kiezen? Welke methode kies je voor je vloerisolatie als er je ook vloerverwarming hebt.

Kosten vloerisolatie onder vloerverwarming

De kosten voor vloerverwarming isolatie zijn afhankelijk van de gekozen dikte van het materiaal.

Vloerisolatie prijs per m²
EPS € 20,- tot € 25,-
PUR € 30,- tot € 35,-
Isolatiechape € 30,- tot € 35,-
Isolatiefolie +- € 36
Noppenplaat +- € 10
PIR +- € 32

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

 • Vloerverwarming isolatieplaten uit polystyreen zijn één van de beste warmte dempende materialen. De EPS-platen zijn makkelijk op een gladde ondergrond te plaatsen, ze hebben een zeer hoge isolatiewaarde en zijn goed drukbestendig.
 • Gespoten PUR heeft de hoogste lambdawaarde. PUR isolatie is uitstekend op een ongelijke vloer te verwerken, is snel te plaatsen en heeft het voordeel dat je de dikte zelf kan bepalen.
 • Isolatiebeton, ook isolatiechape genoemd, is een materiaal dat uit polystyreen korrels van 2 tot 6 mm en een cementmengsel is samengesteld. Om een goede isolatiewaarde te verkrijgen is het aan te raden om de isolatiechape met een andere vorm van isolatie te combineren.
 • Isolatiefolie voor vloerverwarming is een weerkaatsende folie, opgebouwd uit een kunststof webbing en een aluminium toplaag. Op deze folie kan direct het verwarmingssysteem geplaatst worden. Dit materiaal is zeer geschikt voor een geringe opbouwhoogte. De kosten zijn € 36,– per m².
 • Noppenplaat met isolatie is een thermische EPS-plaat met daarop een kunststof noppenplaat. Met deze platen heb je de isolatie en het bevestigingssysteem voor de buizen samen in één plaat verwerkt. Na het plaatsen van deze vloerverwarming isolatieplaten kunnen meteen de buizen gelegd worden.
 • Steenwolplaten zijn geschikt om de vloer van het huis van de onderzijde te isoleren. Ze hebben een hoge isolatiewaarde, de kosten bedragen voor 10 cm dikke platen € 35,- per 4 m²
 • Voor glaswoldeken, eveneens voor de isolatie van de kruipruimte komen de kosten van 10 cm dikke platen € 70,- per 5 m².
 • Pir-platen (polyisocyanuraatschuim) is ook een veel gebruik product om de onderkant van de vloer te isoleren.

Voordelen van isolatie onder vloerverwarming

Vloerisolatie betonvloer

Met het aanleggen van vloerverwarming creëer je niet alleen een heel aangenaam klimaat in huis, je bereikt er een energiebesparing van ongeveer 5% mee. Met een goede vloerisolatie kan de besparing tot 20% oplopen.

Door vloerverwarming en isolatie aan te brengen wordt de temperatuur extra goed vastgehouden, de warmte straalt de kamer in en er treed weinig warmteverlies op. Een goede isolatie zal niet alleen de stookkosten verlagen maar is ook belangrijk voor de goede werking van de installatie. Ook zul je merken dat de grond warmer aanvoelt en je de verwarming niet zo snel aanzet. De thermostaat kan lager ingesteld worden en de opwarmtijd is veel korter.

Soorten vloerverwarming

 • Elektrische vloerverwarming wordt vaak in kleinere ruimtes zoals wc, badkamer of keuken toegepast. Het zijn dunne matten waar de verwarmingskabels in verwerkt zijn. Je kunt het vergelijken met een elektrische deken. Door de geringe opbouwhoogte is dit type verwarming bijna overal toe te passen. Deze vorm van verwarmen levert helaas geen energiebesparing op.
 • Bij een warmwatervloerverwarming worden verwarmingsbuizen in de vloer aangebracht waardoor warm water stroomt. Dit systeem wordt aan een cv-ketel of warmtepomp gekoppeld. Het water in gewone radiatoren wordt tot 80º C verwarmt, in de vloerbuizen is een temperatuur van 35º C ruim voldoende. Het warmwatersysteem verbruikt minder energie als het elektrische. Er zijn besparingen tot 20% op de energiekosten mogelijk
 • Natbouw” wordt meestal bij een betonvloer toegepast. Over de warmwaterleidingen wordt dan een laag cement gestort. Het nadeel van deze vorm is het langzaam opwarmen van de vloer.
 • Droogbouw” kan op een betonvloer of een houten vloer uitgevoerd worden. Dit kan door middel van een noppenplaatsysteem met daaronder isolatiefolie voor vloerverwarming of EPS-vloerverwarmingsplaten.

Isolatie onder de vloerverwarming

Betonvloer isoleren met vloerverwarming

Voor welke soort vloerisolatie je kiest, is afhankelijk van de situatie. Heb veel of weinig opbouwhoogte, zijn de vloeren van beton of van hout, kies je voor warmwaterverwarming of is in jouw situatie een elektrische vloerverwarming de betere keuze. Hieronder een samenvatting van de meest uitgevoerde isolatiemethodes.

Isolatiefolie

Dunne isolatiefolie voor onder vloerverwarming bestaat uit een kunststof webbing met een aluminium toplaag. Het reflecterende materiaal zorgt ervoor dat de warmte direct naar de toplaag gestuurd wordt. Soms is de opbouwhoogte heel klein en is er geen plaats voor dikke isolatieplaten, dan is deze dunne isolatie voor onder de vloerverwarming de beste oplossing. Deze folie is ook uitermate geschikt om onder elektrische verwarmingsmatten aan te brengen. Ook een combinatie van EPS-platen met daarop een laag folie kan tot een zeer goed resultaat leiden.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Noppenplaat met isolatie

Isolatieplaten voor vloerverwarming bestaan uit polystyreen en zijn makkelijk te verwerken. De platen hebben een hoge lambdawaarde en zijn in vele verschillende diktes te verkrijgen. Op deze platen komt het bevestigingssysteem voor de leidingen te liggen. Nog beter te verwerken zijn noppenplaten met isolatie. Bij dit product zijn de isolatieplaten voor de vloerverwarming samen met de montageplaat tot één product verwerkt. De montage van deze panelen is eenvoudig en bespaart veel tijd.

Vloerisolatie via kruipruimte

Je kunt de vloer van de benedenverdieping ook vanuit de kruipruimte isoleren. Het is mogelijk om hier een veel dikkere laag isolatiemateriaal aan te brengen om zo een veel hogere isolatiewaarde te bereiken. Voor de bereikbaarheid van de onderkant van de vloer heb je een hoogte van minimaal 35 cm nodig, beter is 50 cm. De ventilatie onder de vloer mag, door de kruipruimte te isoleren, niet geblokkeerd worden. Gassen die uit de grond vrijkomen moeten makkelijk afgevoerd worden.

Bij betonvloeren wordt het bevestigingsmateriaal voor het isolatieproduct tegen het beton gelijmd. Dit kan met steenwolplaat, glaswolplaten of Pir-plaat. Bij een houten vloer worden latten geplaatst waarop de Isover of Rockwool platen worden geschroefd of gespijkerd.

Wil je besparen op je vloerisolatie? Vraag gratis offertes aan!

Door offertes te vergelijken zie je snel wat voor jou de juiste prijs is.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type isolatie heb je nodig?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.