Een betonvloer isoleren | Wat zijn de kosten en opties?

Heb je een betonvloer en wil je deze isoleren? Dan profiteer je van diverse voordelen. Hoe isoleer je dit type vloer nu het best en welke materialen kun je allemaal gebruiken? Met welke kosten moet je daarnaast rekening houden? Ontdek alle informatie over betonvloer isolatie in dit artikel!

opbouw betonvloer met isolatie

Wat kost het isoleren van een betonvloer?

Er zijn verschillende factoren die de kostprijs van vloerisolatie bepalen. Zo hangt de prijs af van het gekozen isolatiemateriaal. Bovendien speelt ook de grootte van het te isoleren oppervlak een rol en kan het tarief per isolatiespecialist ook verschillen. De gemiddelde kosten voor het laten isoleren van een betonnen vloer liggen tussen de € 35 en € 55 per m².

Hoe isoleer je een betonnen vloer?

Een betonvloer kun je op twee manieren isoleren. Welke optie het meest geschikt is voor jouw vloer hangt af van je situatie. Daarnaast speelt ook het type betonvloer een rol. Zo wordt een broodjesvloer weer op een andere manier geïsoleerd dan een mantavloer. Je kunt hierover dan ook het best advies vragen aan een isolatiespecialist. We hebben de opties hieronder op een rijtje gezet.

Optie 1: Betonvloer isoleren via de bovenzijde

Je kunt ervoor kiezen om je betonvloer langs de bovenkant te isoleren, maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Van bovenaf isoleren, betekent dat de afwerkvloer opengebroken moet worden. Om die reden wordt er vaak voor deze manier van isoleren gekozen wanneer de vloerbekleding aan vervanging toe is. Als de vloerbekleding verwijderd is, wordt het isolatiemateriaal bovenop de ondervloer aangebracht. Er moet wel met een aantal zaken rekening gehouden worden. Let erop dat de nieuwe vloer hoger komt te liggen, omdat er een extra laag isolatiemateriaal wordt aangebracht. Hierdoor heb je te maken met ruimteverlies.

Betonvloer op zand isoleren

Heb je een betonvloer op zand? Dan is isoleren via de bovenzijde de enige mogelijkheid. Deze betonnen vloeren zijn namelijk direct op het zand gestort en hebben geen fundering. Hierdoor is er ook geen kruipruimte, waardoor de bestaande vloer isoleren aan de onderkant niet mogelijk is.

Optie 2: Betonvloer isoleren via de onderzijde

Een makkelijkere manier om je betonnen vloer te isoleren, is door de isolatie langs de onderkant aan te brengen of de hele kruipruimte te vullen met schuimbeton. Het isolatiemateriaal wordt dan via de kruipruimte aangebracht. Je isoleert het plafond van de kruipruimte, zodat het isolatiemateriaal direct tegen de onderkant van de vloer wordt geplaatst. Deze manier van isoleren wordt vaak aangeraden, omdat het minder intensief is dan langs de bovenkant isoleren. Dat zorgt er ook voor dat kruipruimte isolatie goedkoper is. Het is wel een voorwaarde dat er voldoende ruimte is in de kruipruimte en dat deze hoog genoeg is.

Hoe betonvloer isoleren met vloerverwarming?

Wil jij graag vloerverwarming laten plaatsen, maar vraag jij je af of vloerverwarming wel combineerbaar is met vloerisolatie op een betonnen vloer? Dat is zeker mogelijk! Het is zelfs aangeraden, omdat de vloerverwarming dan beter werkt. Als je een betonnen vloer met vloerverwarming gaat isoleren, dan moet je wel met een aantal punten rekening houden:

  • Breng de isolatie aan op de uitvullaag en zorg ervoor dat je een isolatielaag hebt van minstens 8 centimeter.
  • Vergeet niet om de overgang van de vloer naar de muur te isoleren.
  • Kies voor isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde voor het beste resultaat.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Wat is de beste isolatie voor een betonvloer?

Voor de isolatie van een betonvloer kunnen er verschillende soorten isolatiematerialen toegepast worden. Het is onder andere afhankelijk van de isolatiemethode welk materiaal geschikt is, evenals de plek waar de betonvloer is. Een verdiepingsvloer isoleren heeft bijvoorbeeld andere eisen dan een garagevloer isoleren. Daarnaast spelen ook je eigen wensen en budget een rol. Ontdek welke isolatiematerialen er allemaal gebruikt kunnen worden.

1. PIR-platen

PIR-platen zijn een van de meest gekozen soorten vloerisolatie. Dit komt doordat dit materiaal heel wat voordelen heeft. De isolatieplaten zijn gemaakt van hardschuim en bezitten goede brandwerende eigenschappen. PIR-isolatieplaten hebben bovendien een hoge drukvastheid en een goede isolatiewaarde, waardoor je ze in geringe diktes kunt toepassen. Dit materiaal neemt geen vocht op en is relatief goedkoop in aanschaf.

2. XPS-platen

XPS-platen zijn hardschuim platen die een gesloten celstructuur hebben. De cellen in het materiaal houden lucht vast, waardoor warmte niet naar buiten kan en vocht niet naar binnen. Hierdoor zijn XPS-platen zeer vochtbestendig, wat ze ideaal maakt voor het isoleren van betonnen vloeren.

3. EPS-platen of isolatieparels

EPS-platen bestaan uit stilstaande lucht, wat een goede isolator is. Dit zorgt er bovendien voor dat de platen licht van gewicht zijn en makkelijk toegepast kunnen worden. Houd er wel rekening mee dat EPS-platen relatief dik materiaal zijn. Als je de betonvloer dus via de bovenzijde isoleert, zul je te maken krijgen met aardig wat opbouwhoogte.

Gebruik je liever geen isolatieplaten? Dan kun je ook kiezen voor EPS-parels. Deze parels zijn samengesteld uit geëxpandeerd polystyreen en isoleren uitstekend. EPS-parels zijn ademend, waardoor vocht niet kan doordringen en er geen schimmels kunnen ontstaan. Het materiaal is tevens makkelijk in gebruik, omdat de structuur ervoor zorgt dat je makkelijk elke opening vult. EPS-parels worden voornamelijk toegepast voor bodemisolatie in de kruipruimte.

isolatieplaat op betonvloer

4. Glaswol

Je kunt er ook voor kiezen om je betonnen vloer te isoleren met glaswol. Glaswol heeft uitstekende eigenschappen en is daarom een erg populaire isolatiesoort. Dit materiaal bestaat uit gerecycleerde glasscherven en wordt aangevuld met zuiver zand. Het heeft een zachte structuur, waardoor oneffenheden makkelijk weggewerkt kunnen worden. Glaswol zorgt naast thermische isolatie ook voor akoestische isolatie. Bovendien is het materiaal brandveilig, relatief goedkoop en makkelijk te plaatsen. Het nadeel is dat dit isolatiemateriaal irritaties aan de huid kan veroorzaken. Wanneer er met glaswol wordt gewerkt, is bescherming dus noodzakelijk.

5. PUR-schuim

Een veel gekozen materiaal om de vloer mee te isoleren, is gespoten PUR. Je kunt PUR ook gebruiken in de vorm van isolatieplaten, maar gespoten PUR maakt het makkelijker om oneffenheden weg te werken. Het wordt namelijk gespoten aangebracht en zet vervolgens uit, waardoor alle kieren en naden worden gedicht. Het nadeel van gespoten PUR is dat je het zelf niet kunt spuiten, dit moet je laten doen door een gecertificeerd bedrijf.

Voordelen van betonvloer isolatie

Zonder isolatie voelt een bestaande betonvloer erg koud aan en gaat er veel warmte verloren via de vloer. Als je ervoor kiest om de vloer te laten isoleren, profiteer je van verschillende voordelen:

  • Hoger wooncomfort: Door een betonnen vloer te isoleren, kan de vloer warmte beter vasthouden. Hierdoor voelt de vloer niet meer koud aan en warmt het binnen sneller op, wat bijdraagt aan het wooncomfort.
  • Minder last van vochtproblemen: Wanneer er een kruipruimte aanwezig is, kan vocht vanuit de grond omhoog trekken de woning in, zeker wanneer de vloer niet geïsoleerd is. Door vloerisolatie zal kou en vocht minder snel de woning indringen.
  • Besparing op de energiekosten: Met een geïsoleerde betonvloer heb je minder last van warmteverlies en wordt het sneller warm binnen. Hierdoor hoef je minder te stoken, waardoor je een lagere energierekening hebt en bespaart op de kosten.

Ontvang offertes op maat voor betonvloer isolatie

Wil je jouw betonnen vloer laten isoleren door een ervaren en betrouwbare professional? Dan zit je hier goed! Vul onderstaand formulier in en ontvang offertes op maat van diverse isolatiebedrijven. Vergelijk de prijzen en opties, vind de beste deal en bespaar op jouw isolatieproject!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf je aanvraag
1*. Welk type isolatie wens je?
2*. Welke vloeroppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3. Wanneer wens je de isolatiewerken te starten?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.