Betonvloer met isolatie: kosten, mogelijkheden en materialen

Wil jij binnenkort je vloer isoleren? Afhankelijk van het soort vloer je in huis hebt, kies je de manier waarop je gaat isoleren. Ook de keuze van het isolatiemateriaal zal niet de zelfde zijn wanneer je een betonvloer of houten vloer hebt.

Voordelen isolatie betonvloer

Het is belangrijk om je vloer goed te isoleren, anders gaat er heel wat energie verloren. Door je betonvloer te isoleren spaar je dus ook geld uit op je energiefactuur en dat is zeker mooi meegenomen!

Daarnaast kan een niet of slecht geïsoleerde vloer erg kil aanvoelen en dat wil je niet hebben. De vloerisolatie van een betonnen vloer gaat het indringen van vocht en tocht tegen en zorgt voor een gezonder leefklimaat, omdat schimmels geen kans maken.

Kosten isolatie betonvloer

Benieuwd naar wat de isolatie van je betonvloer precies gaat kosten? Lees dan snel verder!

👉 De kostprijs van vloerisolatie, hangt af van het materiaal waarvan je gebruikmaakt. Als je van plan bent om (PUR) isolatieplaten te gebruiken, dan mag je rekenen op een gemiddelde prijs van € 20 per vierkante meter.

Gespoten PUR, zal je ongeveer evenveel kosten, tussen de € 20 en € 25 per vierkante meter. Kies je voor isolatie isolatiechape, dan betaal je tussen de € 30 en € 35 per vierkante meter.

De isolatie van je vloer is dus niet goedkoop, maar bedenk dat je dankzij een goede isolatie van je vloer heel wat geld zult uitsparen. Gemiddeld kan je zelfs € 250 per jaar uitsparen, wat toch zeker de moeite is!

Betonvloer met isolatie: wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn verschillende manieren voor een betonvloer met isolatie. Je kunt de bovenzijde of de onderkant isoleren. Benieuwd naar welke manier van isolatie voor jou het beste is? Je ontdekt het hieronder!

Hoe betonvloer isoleren?

Betonvloer op zand isoleren

Ligt jouw betonvloer op zand? Dan is de enigste mogelijkheid, om deze langs de bovenkant te isoleren.

👉 Let op: de isolatie van een betonnen vloer op zand is wettelijk verplicht!

Betonvloer isoleren bovenzijde

Je kunt ervoor kiezen om je betonvloer langs de bovenkant te isoleren, maar hoe gaat dat precies te werk?

Als je langs de bovenzijde isoleert, dan moet de vloerbekleding opengebroken worden. Om die reden wordt er vaak voor deze manier van isoleren gekozen, wanneer de vloerbekleding aan vervanging toe is.

Als de vloerbekleding verwijdert is, wordt het isolatiemateriaal aangebracht. Er moet wel met een aantal zaken rekening gehouden worden! Besef dat je vloer, als je je vloer op deze manier isoleert, hoger zal komen te liggen, waardoor je ruimte verliest. Je kunt het ruimteverlies beperken door te kiezen voor dun isolatiemateriaal, maar dat heeft meestal wel een lagere isolatiewaarde.

Betonvloer isoleren onderkant

Een makkelijker manier om je vloer te isoleren, is door de isolatie langs de onderkant aan te brengen, of beter gezegd: op het plafond van de onderliggende kruipkelder.

👉 Hoe ga je te werk? Met isolatievijzen en rondellen bevestig je het isolatiemateriaal dan tegen het plafond van de kruipkelder. Hierbij is het wel belangrijk dat je kieren en tochtgaten afdicht.

Betonvloer isoleren via de kruipruimte

De kruipkelder isoleren is dus een manier om je vloer langs onder te isoleren. In principe isoleer je dus het plafond van de kruipruimte. Deze manier van isoleren wordt vaak aangeraden, omdat het minder intensief is dan langs de bovenkant te isoleren. Dat zorgt er ook voor dat deze manier van isoleren goedkoper is!

Laat je adviseren door een ervaren vakman!

Ontvang GRATIS advies + offertes

Vloerisolatie betonvloer: welke isolatiemateriaal kiezen?

Weet je al welke manier van isoleren dat je gaat toepassen? Dan moet je enkel nog het juiste isolatiemateriaal kiezen. Het is geen makkelijke keuze, want het aanbod is erg groot.

Hieronder vind je alvast informatie over verschillende informatiematerialen, waardoor je makkelijker de juiste keuze zult kunnen maken!

Vloer isoleren met PIR platen

Voor de isolatie van een vloer worden vaak vloerisolatieplaten gekozen. Dat komt, omdat ze makkelijk in gebruik en voordelig zijn! Er zijn verschillende soorten isolatieplaten voor je vloer, maar PIR platen zijn een van de meest gekozen soorten. PIR isolatieplaten hebben namelijk heel wat voordelen!

Deze isolatieplaten die gemaakt zijn uit schuimstof, bezitten goede brandwerende eigenschappen, beter als de PUR varianten. PIR isolatieplaten hebben tevens een goede isolatiewaarde, waardoor je ze in geringe diktes kunt toepassen. Dit materiaal neemt geen vocht op en is relatief goedkoop in aanschaf.

Ze zijn wel niet milieuvriendelijk, omdat er voor de productie van PIR chemicaliën gebruikt worden die schadelijk zijn voor het milieu. Het materiaal is bovendien moeilijk te recyclen.

Betonvloer isoleren met glaswol

Je kunt er ook voor kiezen om je betonnen vloer te isoleren met glaswol. Glaswol heeft uitstekende eigenschappen en is daarom een erg populaire isolatiesoort! Dit materiaal bestaat uit gerecycleerde glasscherven en wordt aangevuld met zuiver zand. Het heeft een zachte structuur, waardoor oneffenheden makkelijk weggewerkt kunnen worden.

Glaswol draagt naast thermische isolatie, ook bij aan de akoestische isolatie. Ook glaswol is brandveilig, relatief goedkoop en makkelijk te plaatsen.

Het nadeel is dat dit isolatiemateriaal irritaties aan de huid kan veroorzaken. Wanneer er met glaswol wordt gewerkt, is bescherming dus noodzakelijk!

Betonvloer isolatie met EPS-parels

Gebruik je liever geen isolatieplaten? Dan kan je ook kiezen voor EPS-parels. Deze parels zijn milieuvriendelijk en isoleren uitstekend. Ze zijn samengesteld uit geëxpandeerd polystyreen.

EPS-parels zijn ademend. Dat wil zeggen dat ze ervoor zorgen dat vocht niet kan doordringen, waardoor er geen schimmels kunnen ontstaan. Het materiaal is tevens makkelijk in gebruik, omdat de structuur ervoor zorgt dat je makkelijk elke opening vult.

Daarnaast zorgen ze voor een hoog rendement, dankzij hun uitstekende isolatiewaarde.

Isolatie betonvloer met PUR-schuim

Een van de meest gekozen materialen om de vloer mee te isoleren is gespoten PUR. Je kunt PUR ook gebruiken in de vorm van isolatieplaten, maar gespten PUR maakt het makkelijker om oneffenheden weg te werken!

Het nadeel van gespoten PUR is dat je het zelf niet kan spuiten, waardoor de prijs hoger zal liggen dan de alternatieven.

Waarom betonvloer isoleren?

Betonvloer isoleren: veel gestelde vragen

Hierboven heb je al een idee gekregen over de mogelijke isolatiematerialen die je kunt gebruiken en de kostprijs, maar je zit misschien nog met enkele vragen. Hieronder vind je alvast de antwoorden op enkele veel gestelde vragen!

Kan ik zelf mijn betonvloer isoleren?

Voor een kostelijke klus, zoals het isoleren van je vloer, is het meer dan normaal dat je opzoek bent naar een manier om op de kosten te besparen. Misschien wil je om die reden de isolatie van je vloer zelf doen.

Maar is dit mogelijk? Als je handig bent, dan kan je zeker en vast je eigen vloer isoleren. Het is niet erg moeilijk! Er zijn wel een aantal dingen waarmee je rekening moet houden. Zo kan je bijvoorbeeld je vloer niet zelf isoleren, als je gebruik gaat maken van PUR-schuim.

Dit isolatiemateriaal moet namelijk aangebracht worden door een gecertificeerde professional, daarnaast beschik je toch niet over de nodige apparatuur! Als je je vloer gaat isoleren met ander materiaal, dan kan het wel.

Maar weet dan wel dat een isolatie langs de bovenzijde veel intensiever zal zijn dan een isolatie langs de onderzijde. Het isoleren van je vloer verreist dus zeker de nodige handigheid!

Hoe betonvloer isoleren met vloerverwarming?

Betonvloer isoleren met vloerverwarmingMisschien wil jij graag vloerverwarming laten plaatsen, maar vraag jij je af of vloerverwarming wel combineerbaar is met vloerisolatie? Als dat zo is dan hebben we goed nieuws, want vloerverwarming is perfect combineerbaar met vloerisolatie.

Het is zelfs aangeraden, omdat een betonnen vloer soms erg koud kan aanvoelen. Als je een betonnen vloer met vloerverwarming gaat isoleren, dan moet je wel met een aantal punten rekening houden. Hieronder meer info!

Een betonnen vloer is gevoelig en daardoor zet hij makkelijk uit, waardoor er scheuren kunnen ontstaan. Je moet er dus altijd voorzichtig mee zijn!

Als je kiest voor vloerverwarming en de isolatie van een betonnen vloer, dan kan je ook beter rekening houden met een aantal zaken.

  • Breng de isolatie aan op de uitvullaag en zorg ervoor dat je een isolatielaag hebt van minstens 8 centimeter dikte.
  • Vergeet ook niet om de overgang van de vloer naar de muur te isoleren.
  • Kies voor isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde voor het beste resultaat!

Vloerverwarming kan eigenlijk gecombineerd worden met vrijwel alle soorten isolatiemateriaal, maar er zijn een aantal materialen die beter werken in combinatie met vloerverwarming. Je kiest het best voor isolatieplaten of isolatiechape. Isolatieplaten zijn aangeraden, omdat deze een hoge isolatiewaarde hebben. Isolatiechape is wel makkelijker om aan te brengen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type isolatie heb je nodig?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.