Vloer isoleren kosten: wat kost vloerisolatie?

Niet enkel via het dak en de muren, maar ook via de vloer gaat er heel wat warmte verloren in een woning. Net zoals bij daken en gevels het geval is, kan je dit probleem oplossen door je vloer te isoleren. Maar hoe zit het eigenlijk met vloerisolatie en de kosten hiervoor en welke vloeren kan je isoleren?
Prijzen
De kosten voor de isolatie van je vloer(en) zijn niet op een-twee-drie te bepalen omdat ze afhankelijk zijn van verschillende elementen.
👉Algemeen kan gesteld worden dat de kosten voor vloerisolatie van een volledige woning, schommelen tussen €1.230 en €3.340.

Subsidie isolatie en belastingvoordeel
Naast de voor de hand liggende zaken die bepalend zijn voor de prijs van vloerisolatie, kan je de kosten tegenwoordig ook flink drukken door de subsidies die hiervoor toegekend worden. Het is verstandig, voordat je begint met je vloerisolatiewerken, in jouw gemeente na te vragen aan welke voorwaarden je dient te voldoen om in aanmerking te komen voor subsidies. Denk je eraan om isolatiefolie te gebruiken, ga je een betonnen of een houten vloer isoleren of gaat het om een broodjesvloer? Ga alles nauwkeurig na bij de corresponderende dienst in jouw dorp om zo van uitstekende prijsverminderingen te kunnen profiteren. Dikwijls is het zo, dat je na het plaatsen van vloerisolatie, ook nog eens belastingvoordeel geniet.

⇒ Vraag nu een gratis offerte aan !


Soort isolatie
Bodemisolatie
Gebruikte methode wanneer de kruipruimte lager dan 50 cm is. De kosten voor bodemisolatie liggen tussen 20 en 25 euro per vierkante meter.
Onderkant van de vloer
Vloer isoleren aan de onderkant, is mogelijk voor een prijs tussen 30 en 50 euro per vierkante meter. Dit wordt gedaan als de kruipruimte goed bereikbaar is.
Bovenkant van de vloer
Bij gebrek aan een kruipruimte, moet de vloer van bovenaf geïsoleerd worden. Dit kost je gemiddeld 100 tot 150 euro per vierkante meter.
Type woning
De grootte van je woning, is in de meeste gevallen sterk gebonden aan het soort woning waarin je verblijft. Een vrijstaande woning of een 2 onder 1 kap woning, heeft bijna altijd een groter vloeroppervlak dan een appartement of een rijtjeshuis. Hierdoor zal je dus ook meer betalen.
👉Het prijskaartje voor vloerisolatie van een vrijstaande woning ligt gemiddeld rond de €2.200 terwijl je voor een appartement gemiddeld slechts €1.450 betaalt.

De werkuren/de oppervlakte
In een klein modern huisje, zullen de vakmannen sneller klaar zijn dan in een oude woning waarbij de kruipruimte isoleren een zeer zwaar karwei is. Meer werkuren vanwege een groter oppervlak of door complexe vloeren, zullen automatisch resulteren in een hogere factuur.
Factoren die de prijs van vloerisolatie beïnvloeden
We weten ondertussen al dat de oppervlakte van je vloer, het aantal werkuren en de eventuele goedkeuring voor subsidies doorslaggevend zijn voor de prijsbepaling van vloerisolatie. Toch zijn er nog een heleboel andere zaken die de prijs kunnen doen dalen of juist heel sterk kunnen doen stijgen.

Wil je zelf de vloer isoleren? Dan zal je natuurlijk niet voor arbeidsuren moeten betalen, maar kan het wel zijn dat je speciale apparatuur moet inrekenen.
Kosten isolatiemateriaal

Voor het isoleren van je vloer, kan er gebruik gemaakt worden van diverse isolatiematerialen: PUR, isolatiefolie, isolatieplaten en zelfs houtvezelplaten behoren tot de veelzijdige mogelijkheden. We bespreken hieronder de meest voorkomende materialen:
PUR
Pur isolatie is al jaar en dag een populaire vorm van isoleren omdat dit materiaal een uitstekende isolatiewaarde heeft. PUR wordt op het te isoleren oppervlak gespoten en vult perfect alle hoeken op. Dit isolatiemateriaal is heel snel en eenvoudig aan te brengen waardoor je je een mooi bedrag kunt uitsparen op de arbeidskosten. Pur isolatie is een groene isolatievorm die zorgt voor een waterafstotende werking en een optimaal warmtebehoud. Dit materiaal is geschikt voor zoldervloeren, tussenvloeren en vloeren op het gelijkvloers. Het prijskaartje voor isoleren met pur, ligt rond de 25 euro per vierkante meter.
Isolatieplaten
Ook vloerisolatieplaten geniet steeds meer faam. Isolatieplaten voor je vloer zijn te verkrijgen in verschillende materialen waaronder XPS, PUR en vlasvezel. Afhankelijk van het soort materiaal, hebben de platen een andere dikte en een andere isolatiewaarde. EPS isolatieplaten zijn de goedkoopste terwijl XPS platen de duurste zijn met prijzen tot 16 euro per vierkante meter. De gemiddelde prijs voor vloerisolatieplaten ligt rond de 10 euro per vierkante meter.
Isolatiefolie
Isolatiefolie wordt aangebracht onder een betonvloer, een tapijt of een houten vloer. Isolatiefolie heeft een hoge isolatiewaarde, is uiterst brandveilig en hanteert het principe van stilstaande lucht. De stilstaande lucht zorgt ervoor dat de kou wordt tegengehouden waardoor de warmte aanwezig blijft onder je vloer. Isolatiefolie functioneert enkel wanneer deze met de hoogst mogelijke zorg is aangebracht. De kleinste fout tijdens het plaatsen, kan de goede werking verstoren. Het is zeer fragiel materiaal dat gemakkelijk beschadigd kan worden en dat helaas ook zeer geliefd is bij knaagdieren. Voor isolatiefolie betaal je tussen 3 en 18 euro per vierkante meter, afhankelijk van de door jou gekozen folie.
Jetspray
Jetspray is een duurzaam isolatiemateriaal op basis van minerale wol en wordt direct tegen de onderkant van je vloer aangespoten. Jetspray is geurloos, brandveilig en dicht absoluut alle gaten en kiertjes waardoor het een uitmuntende warmte-isolator is. Jetspray kost gemiddeld 32 euro per vierkante meter.

Nu vraag je je wellicht af wat nu precies het beste isolatiemateriaal is voor jouw vloer. Ook dit varieert naargelang het soort vloer dat je gaat isoleren:
Betonnen vloer isoleren

Een betonnen vloer isoleren doe je best door gebruik te maken van gespoten pur schuim. PUR wordt via de onderzijde van de betonvloer (via de kruipruimte) aangebracht. Deze investering heb je na ongeveer 8 jaar terugverdiend.

⇒ Vraag een vrijblijvende offerte aan !


Houten vloer isoleren
Voor een houten vloer, zijn glas – of steenwol en isolatieplaten je beste opties. Let er steeds op dat de isolatieplaten die je kiest dampdoorlatend zijn.
Complex oppervlak isoleren
Denk je eraan om een moeilijk te bereiken vloer, zoals je kruipruimte, te laten isoleren? In dat geval ga je best voor een isolatiemateriaal dat gespoten kan worden. PUR schuim en Jetspray zijn beide perfecte kandidaten voor deze ruimtes.
Natte kruipruimte isoleren
Voor een vochtige kruipruimte, is folie dan weer de beste keuze omdat deze de verdamping van het grondwater tegenhoudt.
Gaten hakken
In veel huizen is het zo dat bepaalde gedeeltes van de kruipruimte onbereikbaar zijn. Wanneer dat voorvalt, is de enige oplossing het hakken van een gat om een doorgang te maken opdat de vloer boven de kruipruimte geïsoleerd kan worden. De meeste klusbedrijven rekenen ongeveer 55 euro aan voor het hakken van een gat.
Graven onder de fundering
Wanneer het hakken van een gat niet volstaat om tot bij de kruipruimte te kunnen geraken, dient er onder de fundering gegraven te worden. Deze klus kost je (afhankelijk van de grootte) tussen 110 en 295 euro per gat.
Kruipluik vervangen
De vloer onder je kruipruimte isoleren, zou niet echt zinvol zijn zonder het kruipluik te isoleren. Via dit luik, kunnen er tenslotte ook koudebruggen ontstaan. Indien het kruipluik vervangen moet worden, kan je dit tot 120 euro kosten.
Voordelen van vloerisolatie
Wie zijn vloer laat isoleren, zou niet enkel moeten kijken naar de kosten van de isolatie, maar vooral naar alle interessante voordelen die je geniet door deze vorm van isoleren:
Vochtproblemen worden aangepakt
Heb je te kampen met vochtproblemen in je kruipruimte? Plaats isolatiemateriaal aan de onderkant van je vloer of maak gebruik van bodemisolatie voor kruipruimtes kleiner dan 50 cm om komaf te maken met luchtvochtigheid en ongewenste condensatie.
Het warmteverlies wordt beperkt
Hoewel het algemeen geweten is dat de grootste hoeveelheid warmte in een woning verloren gaat via het dak of via de muren, is het ook zeker de moeite waard om rekening te houden met de warmte die via de vloer ontsnapt. Ongeveer 15% van alle warmte, verdwijnt via de vloer. Je houten of betonnen vloer voorzien van isolatieplaten of pur isolatie, lost dit probleem op.
Je energierekening gaat naar beneden
Wanneer het warmtebehoud in je woning toeneemt, ga je logischerwijze minder stoken. Dit zie je dan ook terug op je energiefactuur.

Het biedt je meer comfort: Wie bij ons in Nederland vindt het niet zalig om in de koude wintermaanden met zijn blote voeten over een heerlijk warme vloer te kunnen lopen?!
Terugverdientijd vloerisolatie
De terugverdientijd van je vloerisolatie, gaat gepaard met het soort isolatie dat bij jou thuis aangebracht is. Heb je de onderkant van je vloer laten isoleren? Dan heb je je investering na ongeveer 9 jaar al terug. Ging het om bodemisolatie of de isolatie van de bovenkant? Dan moet je tussen 10 en 13 jaar wachten.

Ga jij je vloer isoleren? Bespaar door gratis offertes aan te vragen en te vergelijken. Zo zie je snel welke vakman de juiste behandeling wil uitvoeren aan de juiste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type isolatie heb je nodig?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.