Glaswol vloerisolatie: isolatiewaarde en kenmerken

Glaswol is een uitermate geschikt product voor vloerisolatie. Het isolatiemateriaal is gemaakt van zand en gerecycled glas en is niet brandbaar en niet oplosbaar in water. Lees de onderstaande tekst en kom meer te weten over de isolatiewaarde, het verschil tussen glaswol en steenwol en over de beste manier waarop je houten vloeren kunt isoleren met glaswol.

Isolatiewaarde glaswol

Glaswol is een handige materiaalsoort en weegt niet veel. Zodra het materiaal zich volledig expandeert biedt het een uitstekende isolatiewaarde. Glaswol heeft een zeer open structuur, waardoor lucht als het ware ingesloten wordt tussen de vezels. Hierdoor kan de lucht niet circuleren en kan de warmte niet worden afgevoerd en ontstaat er een isolerende luchtlaag.

Wanneer je glaswol zorgvuldig installeert zorgt het ervoor dat je vloer, dak of muren goed geïsoleerd blijven en je vocht zo goed mogelijk buiten houdt.

👉 Glaswol heeft een warmtegeleidingscoëfficiënt van ongeveer 0,035 W/mK waardoor het een prima warmte-isolerend vermogen biedt.

Dampdichte folie

Vaak wordt er aan de glaswol isolatie een laagje aluminiumfolie toegevoegd. Hierdoor wordt een dampdichte isolatielaag gecreëerd en blijft de glaswol nog beter geïsoleerd. Dankzij de aluminiumfolie laag kun je problemen zoals vochtproblemen helpen voorkomen en blijft je vloer, dak of muur nog beter beschermt tegen vocht en warmteverlies.

Rd waarde glaswol

vloerisolatie met glaswol

De Rd waarde staat voor de warmteweerstand van het isolatiemateriaal en geeft het isolerend vermogen aan van het isolatiemateriaal. Hoe hoger de Rd waarde, hoe beter het materiaal de warmte binnenhoudt.

👉 Glaswol biedt een Rd waarde van rond de 1,71.

Glaswol voor vloerisolatie komt meestal in rollen van rond de 60 mm dik. Wanneer je de Rd waarde van de glaswol wilt verhogen is het aan te raden om voor dikkere laag te kiezen.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Rc waarde glaswol

De Rc waarde staat voor de warmteweerstand van de totale constructie, zoals van de gehele vloer. Net als bij de Rd waarde geldt voor de Rc waarde dat hoe hoger het getal, hoe beter de warmte wordt binnengehouden.

👉 Om een Rc waarde voor vloeren van 3,5 m²K/W te bereiken, is het aangeraden om met glaswol voor een materiaaldikte van minstens 110 mm te kiezen

De Rc waarde verschilt sterk per materiaalsoort en is afhankelijk van diverse factoren, waaronder onder andere de dikte van het materiaal en de algemene staat van de woning. Bij nieuwbouwwoningen kun je dan ook een flink hogere Rc waarde verwachten dan bij oudere woningen.

Glaswol of steenwol?

Vloerisolatie: kosten per m²

Glaswol en steenwol zijn twee isolatiematerialen die vaak door elkaar gehaald worden terwijl ze toch veel verschillen van elkaar. De naam zegt het al, steenwol is een samenstelling van diverse steensoorten. Net als glaswol is steenwol een ideale manier van isoleren. Beide vormen zijn onbrandbaar en bieden een duurzame vorm van isolatie. Er zijn echter ook enkele verschillen tussen glaswol en steenwol.

Kenmerken steenwol

Steenwol is over het algemeen duurder dan glaswol. Steenwol presteert goed op het gebied van geluidsisolatie en kierdichtheid en is daarnaast eenvoudig in gebruik. Wel kan steenwol soms lijden tot huidirritaties en heb je hier bij glaswol vaak minder last van. Glaswol heeft een iets lagere geluidsisolatie maar biedt over het algemeen een betere totale isolatiewaarde. Beide materiaalsoorten zijn zowel verkrijgbaar in plaatvorm als in rolvorm waardoor je voor elke situatie het geschikte materiaal kunt kiezen. Of je uiteindelijk kiest voor glaswol of steenwol is afhankelijk van je budget en jouw persoonlijke situatie en voorkeuren.

Zowel glaswol als steenwol zijn uitermate geschikt voor vloerisolatie. Het materiaal is flexibel en eenvoudig te bewerken. De materialen gaan lang mee en bieden een duurzame isolatiekwaliteit.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Glaswolplaten

Naast glaswol op rollen, zijn er ook glaswolplaten verkrijgbaar. Glaswolplaten zijn platen die gemaakt zijn van samengeperst glaswol. De platen zijn ideaal voor het isoleren van wanden en vloeren en zijn eenvoudig te plaatsen. Voor de platen wordt vaak gebruik gemaakt van ecose laag, een handig bindmiddel waardoor de platen een stuk minder irriteren aan de huid dan normaal glaswol. Hierdoor kun je de platen dus veilig plaatsen zonder problemen.

Soorten glaswolplaten voor vloerisolatie

Glaswolplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen, zodat je voor elke locatie de geschikte platen kunt vinden. Ook zijn de platen eenvoudig op maat te snijden waardoor je de platen eenvoudig op de gewenste lengte kunt knippen of snijden. Zorg er echter voor dat de platen nooit te veel worden samengeperst en ze zich volledig kunnen expanderen. Wanneer de platen namelijk te veel worden samengeperst gaat de isolatiewaarde van het product verloren en biedt het niet de kwaliteit die het product doorgaans kan bieden.

Houten vloer isoleren met glaswol

Het is belangrijk om een vloer altijd zorgvuldig te isoleren. Hierdoor kan er geen vocht vanuit de grond opstijgen en gaat er geen warmte vanuit je woning verloren. Met name een houten vloer vergt vaak een goede isolatie gezien hout zelf vaak weinig isolatie biedt. Wanneer je een houten vloer niet goed isoleert heb je kans op geluidsoverlast, vochtproblemen of warmteverlies. Een veelgebruikte vorm van isoleren van een houten vloer is het gebruik van glaswol.

Geluiddempende vloerisolatie

De reden waarom vaak voor glaswol wordt gekozen om houten vloeren te isoleren is vanwege het feit dat glaswol een ademend materiaal is en geluid zeer goed dempt. Hierdoor kun je geluid vanuit boven of beneden drastisch verminderen en verbeter je de algemene leefbaarheid van de woning. Ook sluit glaswol zeer goed aan op het hout en vormt het een uitstekende thermische isolatie. Het materiaal verouderd niet en gaat langdurig mee.

Voorkom vochtproblemen

Wanneer je kiest om je vloer te isoleren met glaswol is het van belang om vocht zo veel mogelijk te voorkomen. Vocht kan tot flinke schade zorgen aan de glaswol waardoor de isolatiewaarde flink zal dalen. Zorg er daarom voor dat het glaswol voldoende geventileerd wordt en dat vocht geen kans krijgt.

Wil je besparen op je vloerisolatie? Vraag gratis offertes aan!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type isolatie heb je nodig?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.