Houten vloer isoleren van bovenaf: voordelen, eigenschappen en prijs

De manier waarop je je vloer het best isoleert, is afhankelijk van het soort vloer je hebt. Heb je een houten vloer en ben je van plan om binnenkort de vloer te isoleren? Dan kan je vast wel informatie gebruiken! Alles wat je wilt weten over het isoleren van je houten vloer, ontdek je in onderstaand artikel!

Waarom je houten vloer isoleren?

Het isoleren van je vloer is erg belangrijk. Als je je vloer goed isoleert, dan zorg je ervoor dat er geen warmte langs de vloer naar buiten kan glippen.

Daarnaast zorgt een goede isolatie er ook voor dat er geen vocht kan binnendringen. De isolatie van je vloer is altijd erg belangrijk, maar wanneer je een houten vloer hebt, zelfs nog meer.

Een houten vloer ziet er namelijk erg gezellig uit, maar het is wel een type vloer dat erg koud kan aanvoelen en dat is minder aangenaam! Daarom is de isolatie van een houten vloer dus zo belangrijk!

Voordelen van het isoleren van je houten vloer

  • Door je houten vloer te isoleren, voelt je vloer nooit meer koud aan. Dat is niet alleen erg gezellig en aangenaam, maar zorgt er ook voor dat je minder snel ziek wordt.
  • Een bijkomend voordeel is dat je vloer niet omhoog zal komen. Een goed geïsoleerde vloer is namelijk veel steviger en stabieler!
  • Daarnaast bespaart een goed geïsoleerde vloer je heel wat geld, want het zorgt ervoor dat je minder energie gebruikt en dat zal je merken op je energierekening.
  • Door je vloer te isoleren, zal je ook niet langer last hebben van vocht- en schimmelproblemen. Deze kunnen je vloer namelijk erg beschadigen.

Hoe houten vloer isoleren?

Hoe houten vloer isoleren?Je bent ervan overtuigd dat het isoleren van je houten vloer erg belangrijk is, je weet alleen niet hoe je hieraan moet beginnen. Als dat zo is, kan onderstaande informatie je vast wel helpen!

Als je je houten vloer gaat installeren, dan kan je kiezen voor een installatie van boven- of onderaf. Als je een kruipruimte hebt, dan is het aangeraden om je vloer van onderaf te isoleren.

Als dat niet het geval is, dan kan je je vloer ook van bovenaf isoleren, maar dit zal wel arbeidsintensiever zijn. We bekijken deze twee methodes hieronder nader!

Houten vloer akoestisch isoleren

Laten we ook eerst even kijken naar de akoestische meerwaarde van het isoleren van je vloer. In je huis kan je vaak last hebben van geluidsoverlast en dat kan erg storend zijn. Als je je vloer voldoende isoleert, dan kan het ervoor zorgen dat je hier niet langer last van hebt. Daarnaast zal het er ook voor zorgen dat jij niet voor geluidsoverlast zorgt.

Houten vloer isoleren van bovenaf

Nu bekijken we even de methodes van vloerisolatie; de eerste methode is het isoleren van bovenaf. Als je op deze manier isoleert, dan moet je eerst de vloerbedekking openbreken. Dat is natuurlijk een erg arbeidsintensieve klus!

Je plaatst de isolatie dan onder de vloerbedekking. Omdat het zo’n intensieve taak is, is het erg aangeraden om beroep te doen op een professional.

Als je handig bent, kan je het wel zelf doen, maar hou er rekening mee dat er wel wat bij komt kijken als je op deze manier je vloer isoleert!

Houten vloer isoleren via de kruipruimte

Als je een kruipruimte hebt, dan kan je er ook voor kiezen om je vloer te isoleren aan de hand van de kruipruimte. De isolatiematerialen kunnen dan op de bodem van de kruipruimte geplaatst worden of tegen het plafond van de kruipruimte. Wat is de beste optie van de twee?

Wat de beste keuze is, is afhankelijk van de ruimte in je kruipruimte. Een professional zal je zeker passend advies kunnen geven!

Houten vloer isoleren: welk materiaal?

Er zijn verschillende materialen waaruit je kunt kiezen voor het isoleren van je vloer. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en naar wat voor jou de beste keuze is? Lees dan snel verder!

Steenwol

Een van de meest gebruikte materialen voor het isoleren van een vloer is steenwol. Steenwol is net zoals glaswol een minerale wol, met dat verschil dat het veel milieuvriendelijker is.

Steenwol is namelijk gemaakt van kleine vezels vulkaangesteente en glaswol wordt vervaardigd uit glasvezels. Steenwol heeft heel wat voordelen. Steenwol is goed bestand tegen allerlei weersinvloeden, waardoor het niet zal rotten en dus duurzaam is. De siliconen die in steenwol aanwezig zijn zorgen er tevens voor dat steenwol vochtbestendig is.

De isolatie van steenwol is iets minder goed dan die van glaswol, maar steenwol heeft wel een veel betere geluidsisolatie. Dit materiaal is erg goedkoop, maar niet de best isolerende optie!

PUR schuim

Nog een materiaal waarvoor je kunt kiezen is PUR schuim. PUR schuim is een gespoten hardschuim dat bestaat uit twee componenten: polyol en isocyanaat.

Het voordeel van dit schuim is dat het een hoge isolatiewaarde heeft en erg drukvast is. Daarnaast is het makkelijk te gebruiken, omdat je het eenvoudig kunt aanbrengen, ook op moeilijke plaatsen. PUR schuim is erg goedkoop, maar je moet er wel opletten dat je een vakman inschakelt die werkt met PUR schuim dat vrij is van HFK’s, anders kan het schadelijk zijn voor je gezondheid.

Een nadeel van purschuim is dat je het zelf niet mag toepassen. Je bent namelijk verplicht om de isolatie met purschuim door een gecertificeerde professional te laten uitvoeren!

EPS-parels

Je kan daarnaast ook kiezen voor EPS-parels. Dit zijn isolatieparels die gemaakt zijn uit polystyreen (piepschuim), ze bestaan ook voor een groot deel uit lucht. Dit zorgt ervoor dat ze erg goed isoleren. Daarnaast zijn ze ook goedkoop en hebben ze prima vochtbestendige capaciteiten. EPS- parels zijn makkelijker om te gebruiken, dan de variant in plaatvorm.

Glaswol

Glaswol is een erg populair isolatiesoort, dit komt omdat het een goed isolerend vermogen heeft, beter dan steenwol bijvoorbeeld. Glaswol is een silicaat dat gemaakt wordt uit zand en gerecycled glas. Deze materialen zorgen ervoor dat glaswol goede brandwerende eigenschappen heeft en is daardoor een uitstekend isolatiemateriaal.

Het nadeel van glaswol is dat het niet erg fijn is om mee te werken, glaswol kan namelijk huidirritaties veroorzaken. Let er dus op dat je jezelf voldoende beschermt, wanneer je werkt met glaswol!

Kosten houten vloer isoleren

Je bent vast wel benieuwd naar de kosten die gepaard gaan met een vloerisolatie. De totale kosten die je zult bepalen, hangen wel af van verscheidene factoren. Ze zijn bijvoorbeeld afhankelijk van welk soort isolatiemateriaal je gebruikt en hoe je je vloer gaat isoleren, daarnaast zijn ook de arbeidskosten van grote invloed op de totaalprijs!

Waarom houten vloer isoleren?

Hieronder geven we je een indicatie van wat een vloerisolatie je ongeveer zal kosten.

👉 Als je een rijwoning hebt, dan zal vloerisolatie je ongeveer € 1.265 kosten. Heb je een vrijstaande woning? Dan zal het je veel duurder komen te staan, zo kunnen de kosten van isolatie voor een vrijstaande woning oplopen tot wel zo’n € 4.600. Dat is natuurlijk afhankelijk van hoe groot je woning precies is!

Als je een erg kleine vrijstaande woning hebt, dan zal je gemiddeld maar zo’n € 1.725 betalen. Woon je in een appartement? Dan zal je rond de € 1.610 betalen voor je vloerisolatie.

Kan ik zelf een houten vloer isoleren?

Als je de kosten voor vloerisolatie ziet, dan zal je wel eventjes schrikken. Vloerisolatie is nu eenmaal niet goedkoop, maar het is wel belangrijk dat gedaan wordt, omdat het er voor zorgt dat je met tijd geld uitspaart.

Wil je wat op de kosten besparen door zelf al het werk te doen? Dat kan zeker, mits je natuurlijk wel een beetje handig bent! Al is het zeker niet in elk geval aangeraden om de vloerisolatie zelf te doen en in sommige gevallen is het zelf niet mogelijk. Als je purschuim gebruikt, dan mag je je vloer namelijk zelf niet isoleren.

Daarnaast is het isoleren van je vloer langs de kruipruimte heel wat makkelijker, dan als je kiest voor een vloerisolatie langs bovenaf. Hou hier dus rekening mee!

Wil je besparen op je vloerisolatie? Vraag gratis offertes aan

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type isolatie heb je nodig?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.