Vloerisolatieplaten: soorten, bevestiging en kostprijs

Van plan om je vloer te isoleren? Vloerisolatieplaten zijn een populair isolatiemateriaal. Ver moet je niet zoeken naar informatie, want hieronder ontdek je alles wat je ooit wilde weten over vloerisolatie met isolatieplaten!

Prijzen vloerisolatieplaten

Laten we eerst een kijkje nemen naar de prijs van isolatieplaten. Deze prijs is sterk afhankelijk van het type materiaal dat je kiest. Er zijn namelijk verschillende soorten isolatieplaten.

👉 Als je kiest voor PIR of PUR isolatieplaten, dan zal het je gemiddeld tussen de € 15 en € 25 kosten. XPS platen zijn een goedkoper alternatief, hiervoor zal je gemiddeld tussen de € 10 en € 15 betalen.

De goedkoopste optie, dat zijn de EPS isolatieplaten. Als je voor deze soort isolatieplaten kiest, dan zal je slechts tussen de € 7 en € 10 betalen! Hou er wel rekening mee dat dit de prijs is, inclusief btw, maar zonder plaatsingskosten. De plaatsingskosten kunnen sterk oplopen, afhankelijk van welk materiaal je kiest.

Het is niet altijd aangeraden om ze zelf te plaatsen, maar er is wel een manier waarop je kan besparen als je voor een professional kiest: door offertes van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken!

Soorten vloerisolatieplaten

Nu je al een idee hebt van de prijs, gaan we de soorten isolatieplaten eens nader bekijken. Pas als je voldoende info hebt, zal je namelijk de juiste keuze kunnen maken. Benieuwd naar de beste keuze voor jou? Lees dan snel verder!

XPS isolatieplaten

XPS vloerisolatieplatenEen van de meest gekozen soorten isolatieplaten, zijn de XPS isolatieplaten. XPS hebben iets weg van EPS isolatieplaten, maar ze hebben een andere structuur, een schuimstructuur.

Deze gesloten structuur geven de platen een hoge isolatiewaarde en drukvastheid, beter als die van EPS isolatieplaten. Ze zijn wel iets duurder dan de EPS varianten!

EPS isolatieplaten

EPS vloerisolatieplatenJe kunt ook kiezen voor de EPS isolatieplaten. Deze isolatieplaten zijn gemaakt uit piepschuim en hebben een duidelijke bolletjesstructuur. EPS isolatieplaten zijn de goedkoopste isolatieplaten die je kunt kiezen. Ze zijn dus de ideale optie als je een beperkt budget hebt!

PUR isolatieplaten

PUR vloerisolatieplatenOok PUR isolatieplaten worden vaak gekozen. Eigenlijk zijn ze een van de beste soorten die je kunt kiezen. Ze zijn namelijk makkelijk in gebruik doordat ze zo dun en licht zijn. Hierdoor spaar je ook veel ruimte uit!

PUR isolatieplaten zijn duurder dan XPS of EPS platen, maar hebben ook een iets hogere isolatiewaarde.

Glaswol isolatieplaten

Glaswol isolatieplaten zijn soepele platen die makkelijk te gebruiken zijn als je ondergrond oneffen is.

Hoe vloerisolatieplaten leggen?

Als je zelf niet handig bent, dan is het beter om je isolatie te laten uitvoeren door een professional. Doe jij graag zelf het werk? Dan vind je hieronder alvast enkel dingen waar je rekening mee moet houden!

  • Maak de vloer effen: in het geval dat je vloer niet vlak genoeg is, is het aangeraden om oneffenheden eerst weg te werken, anders zal het moeilijk zijn om isolatieplaten te gebruiken!
  • Bekijk op welke manier jij je vloer gaat isoleren: je kan een vloer zowel langs de onder- als bovenkant isoleren. Denk dus eerst na over welke methode jij gaat toepassen.

👉 Raak je er niet aan uit? Tip: bij bestaande vloeren is het aangeraden om de vloer langs onder te isoleren, als dit mogelijk is!

Een vloer langs onder isoleren, doe je door het plafond te isoleren van de kamer eronder. In sommige gevallen is het niet mogelijk om de vloer langs onder te isoleren. Als dat zo is, kan je natuurlijk gewoon je vloer langs boven isoleren.

Als je een bestaande vloer langs boven gaat isoleren, zal je wel erg veel voorbereidingswerk hebben; de vloer moet namelijk opengebroken worden en je moet zien dat ter geen leidingen beschadigd raken.

Waarom kiezen voor vloerisolatieplaten?

Isolatieplaten zijn natuurlijk niet de enige mogelijkheid om je vloer te isoleren, dus waarom zou je dan kiezen voor vloerisolatieplaten?

Isolatieplaten zijn vochtbestendig, ze houden vocht dus tegen, maar daarnaast hebben ze over het algemeen ook een hoge isolatiewaarde, waardoor de warmte lekker binnenblijft. Dat zorgt ervoor dat je geen last hebt van koude voeten wanneer je op je vloer loopt.

Daarnaast zijn ze over het algemeen voordeliger dan andere isolatiesoorten en makkelijk in gebruik, waardoor je ook arbeidskosten bespaart!

Isolatieplaten hebben naast voordelen ook nadelen. Zo kan het zijn dat je te maken krijgt met kieren tussen de isolatieplaten en dat zorgt ervoor dat warmte verloren gaat en jij niet langer kunt genieten van een optimaal rendement.

Isolatieplaten zijn wel makkelijk om te leggen, maar dat is niet het geval wanneer je langs de leidingen of verwarmingsbuizen moet werken. Dit is makkelijker op te vullen met purschuim.

Daarnaast zijn isolatieplaten niet de beste keuze als je maar gebruik kunt maken van geringe ruimte onder de vloer. Door hun dikte moet je namelijk toch wel ruimte genoeg hebben, maar het hangt natuurlijk ook af van hoe dik de isolatieplaten zijn en hoe dik een isolatieplaat het best is, hangt af van de isolatiewaarde.

Waarom kiezen voor vloerisolatieplaten

Vloerisolatieplaten: veel gestelde vragen

Zit je nog met enkele vragen? Lees dan snel verder, want hieronder geven wij je het antwoord op enkele veel gestelde vragen!

Op welk soort vloer kan ik isolatieplaten bevestigen?

Niet elk type vloer is gelijk en sommige soorten werken beter samen in combinatie met isolatieplaten. Bij sommige vloersoorten, moet er namelijk extra aandacht geschonken worden. Dat is voornamelijk zo bij een houten vloer.

👉 Gebruik je isolatieplaten voor een houten vloer? Dan moet je wel opletten, want een houten vloer zal veel makkelijker koud aanvoelen. Daardoor moet je er zeker voor zorgen dat het isoleren goed gebeurt, zodat er zeker geen koude meer tussen kan kruipen.

Daarnaast kan een slecht geïsoleerde vloer er ook voor zorgen dat de houten vloer gaat rotten en dat wil je zeker niet hebben! Bij een houten vloer kan je de isolatie dus beter laten doen door een professional. Op die manier ben je zeker!

Wat is de geluidsisolatie van vloerisolatieplaten?

Een goede isolatie is erg belangrijk, niet alleen omdat je dankzij een goede isolatie kunt genieten van een lekker warm huis, maar ook omdat een goede isolatie beschermt tegen geluidoverlast. Maar hoe goed is de geluidsisolatie van isolatieplaten eigenlijk? Isolatieplaten zijn eigenlijk een uitstekende keuze, als je opzoek bent naar een isolatiemateriaal die ervoor zorgt dat je geen last hebt van vervelende geluiden!

Voornamelijk als je in een appartement woont en het geluid afkomstig is van een bewoner onder jou. De isolatieplaten zullen daarnaast ook het geluid dempen, dat je zelf maakt.

Kan ik vloerisolatieplaten combineren met vloerverwarming?

Vloerverwarming is een erg populaire manier van verwarmen. Ben jij ook zo dol op vloerverwarming, maar twijfel je omdat je niet goed weet of het compatibel is met isolatieplaten? Dan heb ik goed nieuws, want je kunt isolatieplaten perfect combineren met isolatieplaten. Isolatieplaten zorgen er zelfs voor dat je vloerverwarming nog beter zijn werk zal doen, want de verwarming blijft beter binnen.

Eigenlijk is het dus zelfs bijna noodzakelijk om je vloer te isoleren bij vloerverwarming en als je isoleert dan kan je het best kiezen voor isolatiemateriaal met een hoog rendement, zoals isolatieplaten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type isolatie heb je nodig?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.