PUR-vloerisolatie laten aanbrengen? | Voordelen en kosten

PUR wordt vaak toegepast voor vloerisolatie, maar wat is het nu precies voor materiaal? Welke voordelen en nadelen zijn er, met welke kosten moet je rekening houden en hoe wordt PUR aangebracht? Ontdek in dit artikel alle belangrijke informatie voor vloerisolatie met PUR!

vloerisolatie met pur schuim

Vloer isoleren met PUR

PUR staat voor polyurethaan en is een hardschuim materiaal dat vaak gebruikt wordt voor het isoleren van daken en vloeren. PUR vind je in de vorm van isolatieplaten, maar in de meeste gevallen wordt het gebruikt als isolatieschuim. Gespoten PUR-schuim is ideaal voor het laten isoleren van je vloer, omdat het makkelijk aan te brengen is. Het schuim is voornamelijk handig voor het opvullen van kieren en gaten, maar kan ook gebruikt worden voor de volledige isolatie van de vloer.

Waarom kiezen voor PUR-isolatie?

  • Hoge isolatiewaarde: De hoge isolatiewaarde van het materiaal zorgt voor optimale warmte isolatie van de vloer. Bovendien hoeft de isolatielaag minder dik te zijn om dezelfde isolatiewaarde als andere materialen te behalen.
  • Eenvoudige plaatsing: PUR kan makkelijk en snel kan geplaatst worden, ook op complexere oppervlakten. Daardoor bespaar je arbeidskosten.
  • Opvulling en isolatielaag in één: Gespoten PUR zorgt zowel voor naadloze isolatie als opvulling. De opvullaag zorgt ervoor dat alle oneffenheden en buizen wegwerkt worden, met een perfecte afwerking als gevolg.
  • Geen kans op verzakking: PUR isolatieschuim is een stabiele en stevige manier om te isoleren. Als je van dit isolatiemateriaal gebruikmaakt, dan is er geen kans op verzakking.
  • Goedkoop: PUR-schuim is een van de goedkoopste isolatiematerialen die je kunt kiezen voor het isoleren van je vloer. Bovendien heeft het materiaal een korte terugverdientijd van gemiddeld 4 jaar.

Waarom niet kiezen voor PUR isolatie?

Naast de voordelen heeft gespoten PUR schuim voor de vloer ook enkele nadelen om rekening mee te houden. Zo is PUR-schuim een chemisch product dat HFK’s kan bevatten, die slecht zijn voor de gezondheid. Hierdoor mag je de isolatie ook niet zelf aanbrengen, maar ben je verplicht om deze klus uit te besteden aan een gecertificeerde isolatiespecialist. Daarnaast kan het materiaal sterk ruiken en is het moeilijk te verwijderen.

Wat kost vloerisolatie met PUR?

PUR isolatie is relatief goedkoop, zeker als je het vergelijkt met andere soorten isolatiemateriaal. De gemiddelde kosten liggen tussen de € 25 en € 30 per m². Het is onder andere afhankelijk van de oppervlakte van de vloer hoeveel je uiteindelijk kwijt bent. Andere factoren die invloed hebben op de prijs zijn de gewenste dikte van de isolatielaag, het type vloer en het tarief van het isolatiebedrijf.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Isolatiewaarde PUR-vloerisolatie

Een van de grootste voordelen van gespoten pur schuim is de hoge isolatiewaarde. Dit isolatiemateriaal heeft namelijk een lambdawaarde van gemiddeld 0,025 W/mK. Het voordeel van isolatiemateriaal met een goede isolatiewaarde is dat je deze minder dik hoeft aan te brengen om uitstekende isolatie te realiseren.

Hoe PUR isolatie aanbrengen op de vloer?

Zoals eerder benoemd, mag je PUR isolatie niet zelf aanbrengen en dien je een specialist in te schakelen. Maar hoe gaat deze specialist nu te werk? Het PUR-schuim wordt in vloeibare vorm aangebracht tegen de onderkant van de vloer. Hierdoor kan het gespoten isolatiemateriaal goed verspreiden en alle kieren en naden opvullen. Vervolgens hardt de isolatie uit, waardoor er een naadloze isolatielaag ontstaat.

Het gevolg is dat optrekkend vocht vanuit de kruipruimte niet meer omhoog kan trekken via de vloer. Bovendien zal er ook minder warmteverlies optreden vanuit de woning naar de kruipruimte toe. Een voorwaarde voor het aanbrengen van PUR-schuim via onderzijde van de vloer is dat de kruipruimte minstens 50 cm hoog is en dat de ruimte droog is.

1. PUR bij houten vloeren

Bij een houten vloer wordt het PUR-schuim aan de onderkant van de vloer gespoten. Hierbij is het voornamelijk het doel om kieren en naden op te vullen, omdat er doorgaans kleine openingen zitten tussen de balken en planken. Bovendien zorgt de waterafstotendheid van PUR ervoor dat er geen vochtproblemen ontstaan. Een aandachtspunt is wel dat de vloer goed geventileerd moet worden. Daarnaast dient de vloer ook in goede staat te zijn voordat de isolatie wordt aangebracht. Laat je hierover adviseren door een specialist.

2. PUR bij betonnen vloeren

Net zoals bij een vloer van hout wordt ook bij betonvloeren het PUR-schuim via de onderzijde van de vloer gespoten. Het doel hierbij is om warmteverlies te voorkomen via de constructie. Een belangrijk aandachtspunt is dat de juiste dikte van de isolatielaag wordt aangehouden, omdat betonvloeren vaak zwaar en minder flexibel zijn.

3. PUR bij vloerverwarming

Heb je een vloer met vloerverwarming of wil je deze laten plaatsen? Ook dan kan PUR-schuim goed toegepast worden. Het voordeel hiervan is dat de warmte van de vloerverwarming beter wordt vastgehouden en dat de warmte beter door de vloer verspreidt. Dit heeft als gevolg dat de vloerverwarming minder hard hoeft te werken om de ruimte warm te houden. Hierdoor is het rendement beter en profiteer je van lagere energiekosten.

PUR schuim

Veelgestelde vragen

Wat is de beste dikte voor PUR-vloerisolatie?

+
Hoe hoger de isolatiewaarde van je materiaal is, hoe dunner je de isolatie kunt aanbrengen. Purschuim kan in verschillende diktes aangebracht worden. Meestal wordt er gekozen voor een dikte tussen de 10 en 11 centimeter.

Is PUR-isolatie slecht voor de gezondheid?

+
Wanneer PUR-schuim op de juiste manier wordt aangebracht, is de kans op mogelijke gezondheidsrisico’s heel klein. Daarom mag het ook alleen door een specialist aangebracht worden. Daarnaast is het wel belangrijk dat er geen HFK’s in het materiaal zitten en dat je na het aanbrengen ongeveer twee uur niet aanwezig bent in de ruimte.

Zijn er alternatieven voor PUR-schuim?

+
Als je niet zeker weet of PUR het juiste materiaal is voor je vloer, kun je ook kijken naar alternatieven. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een meer milieuvriendelijke vorm van spuitisolatie of een soort spuitisolatie die je ook op hout kunt aanbrengen, zoals Icynene Ecospray. Je kunt daarnaast ook kiezen voor isolatieplaten in plaats van isolatieschuim. Isolatieplaten zijn er in veel verschillende materialen, waaronder EPS, XPS, PUR en PIR.

Ontvang offertes op maat voor PUR-vloerisolatie

Ben je benieuwd of PUR-isolatie geschikt is voor jouw vloer? Vul dan ons formulier in en ontvang advies en prijsvoorstellen op maat van diverse isolatiebedrijven in jouw regio. Vergelijk de prijzen, vind de beste deal en bespaar op vloerisolatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf je aanvraag
1*. Welk type isolatie wens je?
2*. Welke vloeroppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3. Wanneer wens je de isolatiewerken te starten?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.