Beste vloerisolatie: methodes en advies

Er zijn diverse redenen voor vloerisolatie, denk aan energie besparen en warmte behouden in jouw leefruimte. Maar wanneer je je vloer wilt laten isoleren, kom je er al gauw achter dat er ontzettend veel mogelijk is. Wat is nu de beste methode voor jouw vloer? Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie? In dit artikel geven we je helderheid en leer je alles over de beste vloerisolatie voor diverse soorten vloeren.

Wat is de beste vloerisolatie?

De beste vloerisolatie zorgt ervoor dat je ongeveer 10 tot 15% bespaart op het normale verlies aan warmte in je huis. Maar het is van een heel aantal factoren afhankelijk wat in jouw situatie beste vloerisolatie is. Zo ligt het aan het type vloer, maar ook aan wat voor soort isolatie je zoekt; langs de bovenkant of de onderkant.

Vloerisolatie langs bovenkant van de vloer

vloerisolatie met glaswol

In de meeste gevallen wordt vloerisolatie langs de onderkant geplaatst. Maar in sommige gevallen is het ook mogelijk om de bovenzijde van isolatie te voorzien. Vooral wanneer mensen een huis hebben zonder kruipruimte, want dan is het niet mogelijk om aan de onderkant te isoleren. In dit geval is de bovenkant isoleren, de enige optie om warmteverlies te voorkomen.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Vloerisolatie langs de onderkant

Om de vloer langs de onderkant te laten isoleren, heb je een kruipruimte van met minimaal 50 centimeter hoogte nodig. Dit is de makkelijkste manier van isoleren, want hiervoor hoef je niks aan de vloer te veranderen en kun je deze ruimte gebruiken voor de isolatie. Ondanks dat niemand de isolatie ziet, is het wel belangrijk om het materiaal netjes aan te brengen zonder naden en kieren. Zo zorg je voor de meest effectieve vloerisolatie.

Isolatie onder vloerverwarming

Betonvloer isoleren met vloerverwarming

Tegenwoordig is bijna iedere vloer geschikt voor vloerverwarming. Vooral bij betonvloeren zorgt dit voor een warme vloer aan je voeten. Maar het zorgt niet zo zeer voor het behouden van warmte of het duurzamer leven. Daarom kun je ervoor kiezen om te zorgen voor isolatie onder de vloerverwarming. Hierbij wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van isolatieplaten.

Beste vloerisolatie betonvloer

Wanneer je een betonvloer hebt, dan vraag je je natuurlijk af: wat is de beste vloerisolatie voor de betonvloer? Beton kan namelijk koud aanvoelen wanneer er een kruipruimte onder zit of wanneer deze vloer is geplaatst zonder isolatie op een zandbedding. Ook kan kou en vocht naar boven trekken. De oplossing is: de betonvloer isoleren. In de basis zijn er drie manieren van isoleren voor een betonvloer: isolatie meenemen bij het plaatsen van de vloer, isoleren via de kruipruimte of isoleren zonder kruipruimte.

Wanneer je de mogelijkheid hebt, is het aan te raden om bij het verbouwen meteen de betonvloer mee te laten isoleren. Na-isoleren is namelijk vaak moeilijker dan wanneer je direct bij het storten de isolatie aan laat brengen.

Maar wanneer de vloer er al ligt en je hebt hem nog niet laten isoleren, dan kun je de isolatie aanbrengen in de kruipruimte. Het liefst met gespoten purschuim. Ook dit zorgt ervoor dat de vloer minder koud aanvoelt en je een prettig klimaat krijgt in huis. Is de kruipruimte te klein? Dan kan je er ook nog voor kiezen om de bodem van je kruipruimte te isoleren met een laag parels of chips. En is het helemaal geen optie om ondergronds te isoleren? Dan is het een optie om de bovenkant te isoleren, maar in dit geval zal je wel de hoogte in moeten. De isolatie komt bovenop de betonvloer. Dit zorgt er echter niet voor dat vloer niet meer koud aanvoelt, wel houdt het warmte in huis. Wil je een warme vloer? Laat dan een vloerverwarming aanleggen.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Beste vloerisolatie houten vloer

Waarom houten vloer isoleren?

Ook bij een houten vloer kan de vraag opkomen: wat is de beste vloerisolatie? Wanneer je een houten vloer wilt laten isoleren, is de beste vloerisolatie voor een houten vloer: minerale wol, zoals glaswol. In normale isolatie van vloerplaten, kan het voorkomen dat vocht in de platen gaat zitten. Dat zorgt ervoor dat je goed in de gaten moet houden dat het hout en de isolatie kan blijven ademen en je op deze manier vochtproblemen voorkomt. De vloerisolatie breng je het beste aan onder de vloer: letterlijk tussen de planken.

Verder staat een houten vloer bekend om hetgeen dat het kan galmen. Wanneer dit storend is, is een isolatie de oplossing. Het bevordert namelijk niet alleen de temperatuur en vochtregulatie, maar ook de geluidsisolatie. De vloerisolatie verbetert de akoestiek in huis, waardoor je elkaar beter kan verstaan en je geen last meer hebt van klinkende voetstappen in huis.

Beste vloerisolatie kruipruimte

Simpelweg het hebben van een kruipruimte kan ervoor zorgen dat je last krijgt van kou en vocht in de woning. Hierdoor kan de vloer onprettig aanvoelen. Het is aan te raden om een kruipruimte te isoleren, maar wat is de beste vloerisolatie voor een kruipruimte?

Ook hierbij heb je weer keuze uit bodemisolatie of vloerisolatie. Wanneer je een hele lage kruipruimte hebt, dan zal je automatisch moeten gaan voor bodemisolatie in combinatie met parels of isolatiechips. Hetzelfde geldt voor een hele vochtige kruipruimte. In dit geval kunnen parels en chips het vocht opnemen, maar je kan ook kiezen voor folie. Folie zorgt ervoor dat de verdamping van grondwater niet langer in de kruipruimte plaatsvindt. Wel is het belangrijk om te zorgen voor goede isolatie, maar hier zal het juiste isolatiebedrijf goed rekening mee houden. Tot slot is een kruipruimte geschikt voor vloerisolatie direct onder de vloer.

Bodemisolatie of vloerisolatie?

Vloerisolatie schuim

Het is al kort benoemd, maar bij vloerisolatie onder de vloer heb je ook nog keuze uit bodemisolatie of vloerisolatie. In de meeste gevallen is vloerisolatie het meest effectief, maar niet altijd mogelijk wanneer de kruipruimte te laag is. En ook wanneer je een vochtige kruipruimte hebt, is het aan te raden om te werken met bodemisolatie.

Waar vloerisolatie wordt bevestigd onder de vloer met materiaal dat evenredig over de oppervlakte wordt verdeeld, zoals platen of glaswol, wordt bodemisolatie letterlijk op de grond gelegd. Hierbij kun je kiezen uit parels of chips en deze worden de kelder ingeblazen. Dit zorgt ervoor dat je niet zelf (of een specialist) in de kruipruimte aan de slag hoeft.

Broodjesvloer

Een broodjesvloer is een combinatievloer, die vaak wordt gelegd bij het realiseren van een aanbouw of uitbouw. Een vloer die eenvoudig te leggen valt, duurzaam is, maar ook sterk. Daarnaast voldoet een broodjesvloer aan de wensen op het gebied van isolatiewaarde. Zo’n broodjesvloer wordt opgebouwd uit betonnen vloerliggers, vulelementen en betonwapening.

Wanneer een broodjesvloer wordt gelegd op een plek die slecht te bereiken valt, dan wordt deze meestal al voorzien van een goede isolatie. Maar de oudere broodjesvloeren hebben wel vaak na-isolatie nodig. Dit wordt vrijwel altijd via de kruipruimte gedaan met purschuim, isolatiekussens, JetSpray of bodemisolatie.

Beste vloerisolatie voor jouw situatie

In dit artikel heb je kunnen lezen wat voor vloerisolatie soorten er zijn en welke je het beste kan inzetten bij jouw soort vloer. Maar we kunnen ons voorstellen dat je graag informatie en advies wilt ontvangen van een specialist. En daarnaast wil je natuurlijk weten hoe het kostenplaatje van vloerisolatie eruit komt te zien. Door offertes te vergelijken vind je snel de juiste prijs.

Vraag gratis offertes aan en bespaar op je vloerisolatie

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type isolatie heb je nodig?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.