Isolatieschuim om de vloer te isoleren: prijzen, kenmerken en tips

In principe kan elke vloer gebruik maken van vloerisolatie. Het is alleen afhankelijk van het type vloer welke soort isolatie er mogelijk is. Voordat je weet welke isolatie jij kan toepassen is het dus van belang om uit te zoeken welke soort vloer jouw huis heeft. Van welk materiaal is de vloer gemaakt, is er een kruipruimte en hoe hoog is de eventuele kruipruimte?

Wanneer kan isolatieschuim toegepast worden?

Om te weten of jouw vloer geschikt is voor isolatieschuim moet er in ieder geval een kruipruimte aanwezig zijn. Deze vorm van vloerisolatie wordt namelijk aan de onderkant van de vloer gespoten. Zonder kruipruimte is dit niet te realiseren. Ook moet de kruipruimte voldoende hoog zijn. De persoon die jouw vloer isoleert neemt namelijk de gehele vloer mee en moet overal bij kunnen. Voor betonnen vloeren is het dan weer wat minder geschikt dan voor houten vloeren. De kracht van isolatieschuim is onder andere dat het de gehele vloer naadloos zal dichten. Dit is bij beton vaak het geval in tegenstelling tot hout. Bij hout is de kans groot dat er enkele kieren of naden zijn die de isolatieschuim naast zijn isolerende werking ook kan dichten.

Soorten isolatieschuim: kosten

Er zijn verschillende soorten isolatieschuim op de markt. Zo heb je de keuze tussen PUR, EPS of icynene.

Isolatieschuim Prijs per m²
PUR €26 – €30
Icynene €30 – €40
EPS +- €40

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

PUR isolatieschuim

Vloerisolatie met PUR: wat zijn de prijzen?

Het plaatsen van PUR isolatieschuim gebeurt door middel van het aanbrengen van meerdere lagen aan de onderkant van de vloer. Zodra de schuim uit de machine wordt gespoten zal het binnen enkele seconden stollen. Als het dus de vloer raakt is het nog redelijk vloeibaar en kan het in alle hoeken en gaten komen. De minimale dikte die deze isolering over het gehele oppervlakte moet bereiken is zes centimeter. Als de laag van zes centimeter is gecreëerd, geeft het de beste isolerende werking. Doordat het de vloer naadloos afdicht kan het eventuele water in de kruipruimte niet meer omhoog komen. Dit maakt deze variant vloerisolatie uitermate geschikt voor huizen die voor de jaren 80 zijn gebouwd.

Wat kost PUR schuim?

De prijs van een PUR isolatie vloer kan van enkele factoren afhankelijk zijn. De belangrijkste factor hierbij is de soort vloer dat u in uw huis heeft. Ook de bereikbaarheid speelt hierbij een rol. Hoe lastiger bereikbaar hoe langer de specialist er over doet. Dit zal resulteren in meer arbeidsuren en dus een hogere prijs per vierkante meter.

Icynene isolatie

Daar waar PUR isolatie veel effect heeft, is dit geen duurzame stof. Als je een isolatiemiddel zoekt dat wel duurzaam is, kom je al snel uit bij Icynene. Tijdens het maken van deze stof is naast de isolatiewaarde ook erg veel gekeken naar eventuele uitstoot en vervuiling. Zo komen er tijdens het spuiten geen giftige of vluchtige stoffen vrij. Icynene is zo gemaakt dat het op een water dragende basis werkt. Daar waar het stollen bij PUR schuim voornamelijk gebeurt met de uitstoot van giftige gassen, is dit bij Icynene niet het geval. Dit middel stolt op basis van een chemische reactie met water. De stof zelf is ook duurzaam. In totaal bestaat dit middel namelijk voor 99 procent uit water.

De toepassing van dit isolatieschuim is verder praktisch hetzelfde als PUR schuim. Het wordt met een machine tegen de onderkant van de vloer gespoten. Nadat het de machine heeft verlaten zal het binnen enkele seconden helemaal stollen. Het je een houten vloer? Dan is Icynene hiervoor ook erg geschikt. De samenstelling is open van structuur en daardoor lucht doorlatend. Het houdt zal hierdoor kunnen ademen en gaat niet rotten.

EPS isolatieschuim

Dit materiaal is voornamelijk bekend van de grote isolatieplaten. Deze platen van EPS isolatie zijn al erg populair bij het grote publiek als isolatiemateriaal. Een ‘vloeibare’ variant van dit middel is sinds kort te verkrijgen op de markt. Dit piepschuim materiaal, vrij vertaald uit het Engels ‘expanded polystyrene’, heeft een uitstekende isolerende werking. Het grote voordeel van deze vloeibare variant is dat het overal kan komen. Je bent dus niet meer afhankelijk van die logge grote platen. Wel is het duurder dan de andere vloerisolatie varianten die we besproken hebben.

Isolatiewaarde isolatieschuim

Vloerisolatie schuim

Om de isolatiewaarde van verschillende materialen te meten gebruikt met de zogenaamde r-waarde en de lambdawaarde. Deze twee schalen hebben veel overeenkomsten, maar verschillen toch wel enigszins. De lambdawaarde laat weten hoe goed een materiaal isoleert. Het maakt niet uit hoe dik dit gespoten is. Met de r-waarde wordt hier wel rekening mee gehouden. Je zult dus zien dat deze twee vaak samen oplopen. Toch zal de r-waarde op een moment niet verder kunnen komen. Na een tijdje heeft het namelijk geen zin meer om de laag nog groter te maken.

Overzicht isolatiewaarden:

Isolatieschuim lambdawaarde
PUR 0,030 W/mK
Icynene 0,026 W/mK
EPS 0,040 W/mK

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Voordelen isolatieschuim

Uiteraard heeft isolatieschuim als voordeel dat het de vloer goed isoleert.

Het is een relatief goedkope vorm van vloerisolatie.

Er hoeft geen raggelwerk gebouwd te worden om de platen in vast te zetten. Het is een kwestie van afdalen in de kruipruimte en spuiten maar.

Het is ook gemakkelijk aan te brengen. Eventuele oneffenheden worden makkelijk weg gevaagd.

Geen last van snoeren of andere obstakels door de flexibele toepassing. Omdat het een dergelijke flexibele toepassing heeft kan het ook overal in de kruipruimte komen.

Zodra het hard wordt zet het uit. Als het overal gespoten wordt zal het ook in alle kieren kunnen komen. Op die manier zorg je er voor dat er geen lucht of water mee door de vloer naar boven kan komen.

Nadelen isolatieschuim

Helaas is het nog niet mogelijk om met je eigen busje aan de slag te gaan in de kruipruimte.

 Door het gebruik van de normale bussen uit de bouwmarkt zal dit een eindeloos project worden. Er is speciaal materiaal voor nodig om dit aan te brengen. Als je deze vorm van vloerisolatie op het oog hebt, zal je altijd een professioneel bedrijf moeten inschakelen.

 Ook het verwijderen gaat helaas vrij lastig. Het materiaal blijft goed aan de ondergrond zitten. Het verwijderen met alleen een plamuurmes is een onmogelijke opgave.

Wil je besparen op je vloerisolatie? Vraag gratis offertes aan!

Door offertes te vergelijken vind je in een oogopslag de juiste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type isolatie heb je nodig?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.