Bodemisolatie kosten: Wat kost isoleren van de bodem?

Ga jij (ver)bouwen aan je huis, dan is dat een uitgelezen moment om je te verdiepen in vloerisolatie. Isoleren is eigenlijk altijd een optie en iets waar je zodra het kan dus werk van moet maken. Waarom? Omdat je huis er een prettigere leefruimte van wordt en jij je energierekening laag kunt houden. Dat is niet alleen goed voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu. Er bestaan verschillende methodes om je vloer te isoleren. Je kunt kiezen voor vloerisolatie, maar ook voor bodemisolatie in de kruipruimte.

Bodemisolatie kosten

Over het algemeen is het verstandig om de isolatie van de vloer te laten plaatsvinden op het moment dat je bijvoorbeeld de vloer gaat vervangen. Op die manier pak je alles in een keer aan en ben je geen extra kosten voor bodemisolatie kwijt. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je eerder geen isolatie hebt toegepast, maar intussen toch last krijgt van koude voeten. Je kunt dan het beste een specialist inhuren. Deze kan dan samen met jou kijken naar de mogelijkheden en een offerte opstellen op basis van de omstandigheden.

👉Over het algemeen betaal je voor een laag van 20 cm over 2 m² ongeveer €10 – €14 voor de isolatiechips of -parels.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Bodemisolatie kosten vergeleken met vloerisolatie

De bodemisolatie kosten lijken in de eerste instantie lager dan die van vloerisolatie. Dat is het in feite ook in de aanleg, maar je moet niet vergeten dat een bodemisolatie je huis minder goed zal verwarmen. Uiteindelijk zie je die kosten dus terug in je energierekening.

De bodemisolatie kosten zijn afhankelijk van drie zaken: het materiaal dat je ervoor gaat gebruiken, de staat en bereikbaarheid van de kruipruimte onder de vloer en natuurlijk de grootte van je huis.

👉Over het algemeen kunnen de kosten voor bodemisolatie en de plaatsing ervan variëren van €900,- tot €2300,-.

👉Bij een vloerisolatie liggen die kosten hoger, en variëren ze van €1200,- tot €2600,-.

Hoewel de eenmalige kosten dus hoger liggen bij vloerisolatie, bespaar je bij vloerisolatie ongeveer €210,- per jaar op je energierekening, waar dat bij een bodemisolatie neerkomt op ongeveer €160,-. De besparing van gas is bij een vloerisolatie gemiddeld 230 m3 en bij een bodemisolatie gemiddeld 200 m3.

Het is dus verstandig om goed te onderzoeken of een vloerisolatie bij jouw huis mogelijk is. Soms heeft de kruipruimte bijvoorbeeld in beginsel geen opening, maar kan die opening wel gemaakt worden. Ook kan in sommige gevallen de bodem verder uitgegraven worden, waardoor de kruipruimte groter wordt en er wel vloerisolatie gelegd kan worden.

Vloerisolatie of bodemisolatie?

Voordelen van vloerisolatie

Bij vloerisolatie wordt het isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer of bovenop de vloer geplaatst. Vloerisolatie is over het algemeen de best werkende methode, omdat het materiaal voorkomt dat er nog koude lucht onder de vloer terecht komt. Hierdoor houdt je je huis gemakkelijker warm en blijft de energierekening laag.

Bij bodemisolatie in de kruipruimte wordt het isolatiemateriaal niet tegen de vloer aan geplaatst, maar op de bodem van de kruipruimte. Dat betekent dat er dus tussen de bodem en de vloer nog een laag van lucht overblijft, waardoor kou gemakkelijker je huis binnenkomt. Doordat de vloer zelf niet geïsoleerd is kan de lucht dus nog flink afkoelen, waardoor je in feite je huis niet optimaal isoleert. Over het algemeen geven de meeste mensen dus de voorkeur aan vloerisolatie, omdat het meer comfort geeft en effectiever is. Dat wil zeggen, bij een vloerisolatie houd je je energierekening lager dan bij een bodemisolatie.

Het is echter goed mogelijk dat vloerisolatie bij jouw vloer niet mogelijk is. Hoe kom je erachter of vloerisolatie bij jou mogelijk is? Dat kun je het beste uitvinden door naar de kruipruimte onder de vloer te kijken. Wanneer je daar vrij gemakkelijk bij kunt komen (een kruipruimte van minimaal 40 centimeter hoog) is vloerisolatie voor jouw huis mogelijk. Als die kruipruimte niet toegankelijk of te krap is, zal je moeten kiezen voor bodemisolatie. Ook is bodemisolatie een goede oplossing voor een vochtige kruipruimte. Vocht dat uit de grond komt, wordt tegengehouden door het isolatiemateriaal.

Bodemisolatie materialen

Voor bodemisolatie kan gebruik worden gemaakt van verschillende soorten materiaal. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van parels, isolatiechips of schuimbeton. Deze materialen hebben allemaal hun eigen eigenschappen en voordelen en kunnen op verschillende manier worden geplaatst.

Bodemisolatie parels

Isolatieparels is de naam die wordt gegeven aan een soort piepschuim korrels die zijn te herkennen aan de grijze kleur. Bij bodemisolatie met parels worden deze korrels op een gelijkmatige wijze over de bodem verspreid. De optie van isolatieparels wordt veel gebruikt bij ruimtes waar veel vochtproblemen zijn.

Omdat vocht vanuit de bodem komt, wordt er door middel van de piepschuimkorrels een laag gecreëerd die voorkomt dat deze vocht en koude opstijgt naar de vloer en dus naar het huis. Doordat je de piepschuim korrels laag op de bodem aanbrengt breng je het punt van condensatie (waardoor vocht ontstaat) naar lager in de vloer, waardoor vocht en kou de bodem intrekken.

Kruipruimte isoleren chips

Kruipruimte isolatiechips

Ook kun je je kruipruimte isoleren met chips, namelijk isolatiechips. Deze zijn ook van piepschuim gemaakt, maar hebben een grotere omvang. Bovendien zijn ze erg licht. Dit betekent dat ze gemakkelijk blijven drijven op water. Dat klinkt misschien raar, maar in veel kruipruimtes staat best vaak een kleine laag water. Het probleem met dit water is dat je het moeilijk kunt oplossen door bijvoorbeeld een laag zand of schelpen. Het helpt vaak maar tijdelijk. Daarom is het zo fijn dat isolatiechips blijven drijven. Door je kruipruimte te isoleren met chips op het water kan de isolatie nog steeds zijn werk blijven doen en worden de vochtproblemen verholpen.

Schuimbeton

Bij schuimbeton is er geen sprake van het storten van een lading parels of piepschuim maar eigenlijk van een geheel nieuwe vloer in de kruipruimte. Eerst wordt er een laag folie op de bodem gelegd, waar vervolgens isolerend beton overheen gestort wordt. Dit beton bestaat uit een mengsel van zand, cement, water en schuim. Omdat het een vloeibaar product is wordt dit materiaal vanzelf over de ruimte verspreid en gelijkgetrokken. Schuimbeton zorgt ervoor dat er zo min mogelijk ruimte overblijft tussen de bodem en de vloer.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Hoe werkt bodemisolatie

Alle verschillende methoden die er bestaan om jouw bodem te behandelen voor isolatie zijn er in feite op gericht om de kou die van de grond komt tegen te houden je huis in te komen. Vaak ontstaan in de kruipruimte onder je huis niet alleen problemen met kou maar ook met vocht. Door de bodem te bedekken sla je in feite twee vliegen in een klap. Vocht ontstaat namelijk door warmteverschillen tussen het huis en de bodem. Zo komt er zowel warme lucht vanaf de vloer en als koude lucht vanaf de bodem. Waar die twee elkaar ontmoeten ontstaat condensatie en dus vocht. Door een isolatielaag op jouw bodem te plaatsen, wordt die plek van ontmoeting met koude en warme lucht verder naar onderen geduwd. Zo komt de kou dus niet omhoog en vindt tegelijkertijd de condensatie lager bij de grond plaats. Dit wordt vervolgens direct opgevangen door het isolatiemateriaal.

Welke methode je ook kiest, een behandeling van de bodem gaat jou gegarandeerd profijt opleveren, zowel in comfort als in de besparing van energie. Bodemisolatie zorgt voor een warmer huis, waar minder hard gestookt hoeft te worden.

Wil je besparen op je bodemisolatie of vloerisolatie?

Vraag gratis offertes aan en vergelijk gemakkelijk prijzen van isolatiespecialisten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type isolatie heb je nodig?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.