Vloerisolatie zelf doen? Advies en materialen

Het isoleren van je vloer kan je heel wat voordelen opleveren. Zo verhoogt het je wooncomfort en bespaar je er jaarlijks flink wat stookkosten mee. Benieuwd of je deze klus ook zelf aan kunt gaan en of je kunt besparen op de kosten van je vloerisolatie? Bekijk dan het onderstaande artikel en kom alles te weten over het zelf aanbrengen van vloerisolatie, wat het ongeveer kost, welke materialen ervoor gebruikt kunnen worden en wat de voor- en nadelen zijn.

Vloerisolatie zelf doen: wat kost het?

De kosten voor het isoleren van je vloer zijn sterk uiteenlopend en hangt samen met het te isoleren oppervlakte, de huidige vloer en het gewenste isolatiemateriaal.

👉 Wanneer je de klus zelf aangaat, betaal je alleen de materiaalkosten per m², de benodigde materialen en gereedschap.

Isolatiematerialen die vaak voor vloerisolatie worden gebruikt, zijn minerale wol (glaswol of steenwol), kunststof isolatie (PUR, PIR, EPS) of isolatiefolie met thermoskussens.

Isolatiemateriaalgemiddelde prijs per m²
Minerale wol€ 10
Kunststof isolatie€ 15 – € 20
Isolatiefolie€ 15

⇒ Vraag een vrijblijvende offerte aan !

Kan je vloerisolatie zelf doen?

Hoe betonvloer isoleren?

Voor de fanatieke klussers is het aanbrengen van vloerisolatie zo geregeld. Enige kennis en ervaring is echter vaak wel van belang. Zo is het belangrijk dat je de ruimte zorgvuldig meet en altijd nauwkeurig te werk gaat. Daarnaast verschilt het werk per methode en is de ene vloer eenvoudiger te isoleren dan de ander.

Voordat je aan de klus begint is het belangrijk om te achterhalen of je vloer aan de onderkant geïsoleerd kan worden, welk type vloer je hebt en welke isolatiewaarde je graag wilt. Wanneer je dit weet kun je de geschikte materiaalsoort en dikte kiezen en met de klus van start gaan.

Om te kijken of je vloer aan de onderkant geïsoleerd kan worden is het van belang om te controleren of er een kruipruimte van minimaal 50 cm hoog is. Wanneer je te weinig ruimte aan de onderkant hebt, kun je overwegen de isolatielaag aan de bovenkant aan te brengen.

Het type vloer dat je hebt, heeft betrekking tot het isoleren van de bovenlaag en de werkzaamheden die bij het isoleren komen kijken. Zo is een betonvloer lastig te verwijderen maar vaak eenvoudiger voor het plaatsen van bodemisolatie. Een houten vloer daarentegen is vaak eenvoudig op maat te maken en gemakkelijk terug te plaatsen boven op het isolatiemateriaal.

⇒ Vraag vrijblijvende offertes aan bij specialisten !

Kruipruimte zelf isoleren: tips

Kruipruimte isolatiechips

De kruipruimte in je woning zorgt ervoor dat grondwater niet door de ondervloer komt. Het is van belang deze ruimte goed te isoleren om daarmee opstijgend vocht te voorkomen. Er zijn diverse methoden om deze ruimte te isoleren.

Voordat je besluit om de kruipruimte onder je vloer te isoleren is het van belang dat je voldoende ruimte hiervoor hebt. Wanneer je te weinig ruimte hebt, kan het isolatiemateriaal zich onvoldoende expanderen waardoor het niet de juiste isolatiewaarde kan bieden. Vaak wordt een ruimte van ongeveer 50 cm aanbevolen.

Een handige tip voor kruipruimte zelf isoleren is het gebruik van een kwalitatieve bodemfolie. Hiermee voorkom je dat vocht in het isolatiemateriaal gaat zitten en vocht vanuit de bodem kan opstijgen. Bepaalde isolatiematerialen worden verkocht met een aluminiumlaag of bevatten een speciaal soort bodemfolie. Wanneer het isolatiemateriaal geen bodemfolie bevat kun je deze los erbij kopen.

Let er daarnaast goed op dat de kruipruimte voldoende ventilatie krijgt. Er moet enige ruimte over blijven voor een goede luchtcirculatie. Hierdoor zorg je dat schadelijke radongassen kunnen worden afgevoerd en de ruimte niet te vochtig wordt.

Vloer isoleren langs de bovenzijde: werkwijze

Wanneer je langs de onderzijde niet voldoende ruimte hebt, kun je ervoor kiezen om langs de bovenzijde te isoleren. Het is belangrijk dat je hiervoor een stevige en drukvaste materiaalsoort kiest. Op een vloer komt namelijk vaak veel druk te liggen.

Wanneer je via de bovenzijde gaat isoleren breng je een extra laag isolatie aan bovenop de bestaande vloer. Dit is vaak een dunne laag die ervoor zorgt dat kou en tocht vanuit beneden minder gemakkelijk opstijgt en warmte vasthoudt. Een isolatielaag aan de bovenzijde maakt je vloer enkele centimeters hoger. Houdt hier dus rekening mee en kijk of dit uitkomt voor het soepel open en dicht gaan voor je deuren, de hoogte van je plinten en de hoogte van je stopcontacten.

MDF plinten in vele RAL kleuren

Materialen voor vloerisolatie

Glaswol vloerisolatieplaten

Er zijn diverse materialen beschikbaar voor het isoleren van je vloer. Voor welk type je uiteindelijk kiest is afhankelijk van je huidige vloer, de gewenste eigenschappen en of je het zelf wilt leggen of laten uitbesteden. Bepaalde materiaalsoorten, zoals PUR schuim, zijn zeer lastig zelf te plaatsen en vergen speciale materialen en apparatuur. Materiaalsoorten die wel eenvoudig zijn aan te brengen zijn de bekende glaswol– en steenwolplaten en harde PUR platen.

Glaswol- en steenwolplaten zijn eenvoudig op maat te snijden en bieden een goede isolatiewaarde. Zorg ervoor dat het materiaal zich volledig kan isoleren om het volledige isolerende effect te krijgen. Steenwol en glaswol zijn beide geschikt voor vloeren. Over het algemeen is het aan te raden om voor een steenwolplaten isolatie te kiezen wanneer je graag extra geluidsdemping wilt, en is het aan te raden om te kiezen voor glaswol wanneer je extra warmte wilt behouden. Houdt er rekening mee dat er niet al te veel druk kan komen op glaswol en steenwol. Wanneer je bijvoorbeeld zware tegels hebt is het aan te raden om voor een hardere materiaalsoort te kiezen waardoor het materiaal minder snel samengeperst wordt.

Een harde materiaalsoort voor het isoleren van je vloer zijn de PUR, PIR als EPS isolatieplaten. Deze materialen sluiten vaak naadloos aan en bieden hierdoor een zeer goede isolatiewaarde. Het materiaal is echter minder flexibel en vergt enige expertise om het zorgvuldig aan te brengen.

Voor- en nadelen vloerisolatie

Het aanbrengen van vloerisolatie heeft zowel voor- als nadelen.

Nadelen vloerisolatie

 Het grote nadeel van de klus is dat het vaak een flinke investering is. Zo kan het aanbrengen van vloerisolatie voor een grote ruimte al snel oplopen tot rond de 2.000 euro. Voor kleinere woonruimtes ligt dit ongeveer rond de 500 euro.

 Sommige methodes van vloerisolatie zijn moeilijker uit te voeren of vergen bijzonder materiaal. Het is aangeraden om bij twijfel een specialist in te schakelen. Een huis dat niet grondig is geïsoleerd kan met koudebruggen en vocht te kampen krijgen.

Voordelen vloerisolatie

 Het voordeel van de investering in vloerisolatie en vloerisolatie zelf doen is echter dat je dit bedrag op den duur kunt terugverdienen.

 Met een goede vloerisolatie verhoog je de algemene isolatiewaarde van je woning en zorg je ervoor dat de warmte binnen je woning beter binnen blijft.

 Ook zorg je ervoor dat vocht vanuit buiten, minder gemakkelijk omhoog kan komen door de vloer. Hierdoor voorkom je schade aan je vloer en diverse vochtproblemen zoals schimmel en tocht.

 Wil je je huis op termijn verkopen? Een goed geïsoleerd huis is meer waard!

 Een ander voordeel van vloerisolatie is de goede geluidsdemping. Dit is met name ideaal voor bovenwoningen. Met een goede vloerisolatie kun je geluid flink indampen en verhoog je daarmee dus ook het wooncomfort van je woning.

Besparen op je vloerisolatie? Vraag offertes aan!

Door offertes aan te vragen bij verschillende isolatiespecialisten vind je snel de juiste prijs. Je krijgt een overzicht van de werken die worden voorgesteld, en wat de kosten zijn. Vraag hier gratis offertes aan:

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type isolatie heb je nodig?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.