Kosten vloerisolatie: kosten per m² en subsidies

Met het isoleren van je woning kun je enorm veel energie besparen. Het is één van de beste energiebesparingsmaatregelen die je kunt treffen en waar je optimaal rendement van kunt hebben. Er zijn diverse vormen van isolatie, waaronder vloerisolatie

Vooral als je last hebt van kou dat via de vloeren optrekt is vloerisolatie zeer interessant. Je zult merken dat je van veel meer comfort geniet en tegelijkertijd ben je aan besparen op energie en op je energiefactuur. 

Soorten vloerisolatie

Bij vloerisolatie gaat het vooral om de vloer op de begane grond die soms vrij koud kan optrekken. In de meeste gevallen komt dit doordat er een kruipruimte onder zit. De vloer is dan op diverse mogelijkheden te isoleren.

  1. Ten eerste kun je de bovenzijde van de vloer isoleren. Dit is misschien niet altijd mogelijk als deze voorzien is van een mooie vloerbedekking. Daarom is deze optie meestal van toepassing als je nieuwe vloerbedekking gaat leggen. Je legt over de opdekvloer een isolatielaag en hierop de vloerbedekking.
  2. Daarnaast kun je ook het plafond van je kruipruimte isoleren. Dit is de onderzijde van je vloer. Kou vanuit de kruipruimte blijft dan ook in de kruipruimte. Maar kruipruimtes kunnen soms erg krap zijn. Is de kruipruimte niet hoger dan 35 tot 50 centimeter? Dan is het plafond van de kruipruimte isoleren meestal ook geen optie. In dit geval is het verstandig om de bodem van de kruipruimte te isoleren. Dit kan namelijk wel gemakkelijker in krappe kruipruimte. Er zal dan sowieso geen kou meer vanuit de bodem in de kruipruimte trekken.

Wat is de prijs voor vloerisolatie?

Vloerisolatie kosten per m² en woningtype

Een belangrijke vraag is natuurlijk wat de vloerisolatie kosten zijn. Wanneer je inzicht in de kosten hebt, kun je ook ongeveer berekenen hoeveel de energiebesparing is en in hoeveel jaren je de investering in vloerisolatie weer hebt terugverdiend.

Gelukkig kun je een redelijk goede inschatting maken als je het woningtype weet van de woning waar je vloerisolatie gaat aanbrengen. Voor ieder woningtype staat een gemiddeld oppervlakte in m² en aan de hand hiervan kun je een prijs per m² berekenen.

Uiteraard gaat het om gemiddelde kosten, want oppervlaktematen kunnen afwijken en er zit verschil in de prijs van de wijze van isoleren.

👉 Ga je de bovenzijde van de vloer isoleren, dan kom je al snel uit op een gemiddelde vloerisolatie prijs per m2 van € 100,- tot € 150,-. De kosten voor  vloerisolatie van de kruipruimte zijn als je het plafond isoleert gemiddeld € 30,- tot € 50,- per m2. Voor het isoleren van de bodem van de kruipruimte ben je gemiddeld € 20,- tot € 25,- kwijt.

👉 Kijk je naar het woningtype, dan zullen de kosten vloerisolatie gemiddeld € 1.500,- zijn voor een appartement van 50 m2. Voor een tussenwoning wordt ongeveer 55 m2 aangehouden en dit kost je dan totaal rond de € 1.700,-.  Woon je in een vrijstaande woning? Dan wordt er gerekend met een oppervlakte van 75 m2 en met een gemiddelde richtprijs van € 2.200,-.

Vloerisolatie subsidies

De kosten voor vloerisolatie zijn te verlagen als je volop gebruik maakt van subsidies. Vanaf 2021 geldt de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Op deze subsidie heb je recht als je minstens twee energiebesparende maatregelen neemt, waaronder vloerisolatie. Andere duurzame maatregelen die je kan combineren met het isoleren van de vloer zijn het installeren van een zonneboiler, een aansluiting op het warmtenet of een extra isolerende maatregelen.

👉 Voor vloerisolatie zal de subsidie € 5,- per m2 zijn plus de subsidie die je krijgt voor andere isolerende maatregelen, zoals dakisolatie of spouwmuurisolatie.

Gemiddeld bespaar je zo’n 20% op de totale kosten voor isolatie. Vraag ook bij je gemeente of provincie na wat voor subsidiemogelijkheden zij aanbieden.

Dit is per provincie of gemeente verschillend geregeld. Omdat veel gemeenten hun inwoners graag stimuleren om de woning te verduurzamen, kun je veelal gebruik maken van een regionale subsidie.

Wanneer je de isolatiewerken uitbesteed aan een aannemer, dan mogen de arbeidskosten berekend worden met het verlaagde btw-tarief dat momenteel 9% is.

Bepalende factoren kosten vloerisolatie

De kosten voor vloerisolatie zijn van diverse factoren afhankelijk.

  1. Ten eerste uiteraard de wijze van isoleren. Isoleer je de vloer van de bovenzijde, de onderzijde of pas je bodemisolatie toe in de kruipruimte?
  2. Verder is het van belang welk soort isolatiemateriaal je gebruikt. Niet alle materialen zijn geschikt voor iedere vloer of ruimte en de dikte speelt ook een rol in de prijsberekening.
  3. En dan is het nog de vraag of je een houten vloer of een betonnen vloer wilt isoleren. Hiervan hangt onder andere het gebruikte isolatiemateriaal af.

Purschuim, korrels of isolatieplaten?

De vloer kun je met diverse isolatiesoorten isoleren. Maar niet ieder isolatiesoort is geschikt voor iedere wijze van vloerisolatie.

Ga je de vloer van de bovenzijde isoleren? Dan kun je het beste gebruikmaken van isolatieplaten. Isolatieplaten zijn gemakkelijk in gebruik en goed beloopbaar. Er zijn diverse soorten isolatieplaten zoals PIR, EPS en XPS.

👉 PIR isolatieplaten kosten gemiddeld € 15,- per m2. Voor EPS betaal je een gemiddelde prijs van € 1,60 per m2. Dit lijkt goedkoop, maar EPS platen zijn wel dun. Voor goede en dikke isolatie kun je dan het beste gaan voor XPS met een gemiddelde prijs € 17,- per m2.

Ook het plafond van de kruipruimte kan eventueel met isolatieplaten bedekt worden. Dit hangt wel af van hoe krap de kruipruimte is. In een krappe kruipruimte kun je dan beter kiezen voor purschuim.

👉 Pur schuim heeft een uitstekende isolerende werking, maar is iets duurder, de kosten vloerisolatie purschuim zijn gemiddeld € 25,- per m2.

Purschuim kun je ook inzetten voor bodemisolatie van de kruipruimte, maar hier zijn korrels of parels misschien beter bij een hele krappe kruipruimte.

👉  De vloerisolatie parels kosten met ongeveer 35 centimeter parels betaal je gemiddeld € 25,- tot € 27,- per m2.

Hout of betonnen vloer?

Ga je uit van de beste kwaliteit isolatiemateriaal voor het soort vloer, dan kom je uit bij isolatiemateriaal voor houten en betonnen vloeren.

  • Voor beton, waar vrijwel altijd de kruipruimte uit bestaat is purschuim altijd de beste keuze. Uiteraard zijn op beton ook isolatieplaten te gebruiken of parels, maar purschuim hecht zich nu eenmaal goed aan beton.
  • Is je vloer van hout? Dan kies je meestal voor isolatie vanaf de bovenzijde en dan kun je het beste isolatieplaten of eventueel glaswol dekens gebruiken. Vergeet dan overigens niet een dampfolie te gebruiken tussen het isolatiemateriaal en de vloerbedekking. Dit voorkomt dat vocht binnenshuis de isolatielaag aantast.

Vloerisolatie: kosten per m²

Vloerisolatie of kruipruimte isolatie

Wat is de beste optie? Vloerisolatie of kruipruimte isolatie? De kosten voor vloerisolatie zullen in de regel duurder zijn dan de prijs vloerisolatie kruipruimte. De kosten kunnen een punt zijn om te overwegen, maar ook de mogelijkheid om vloerisolatie toe te passen.

Als je vloerisolatie aanbrengt onder een bestaande vloer, dan zal de vloerbedekking eerst verwijderd moeten worden of eventueel vervangen. Dit kost dus extra. Het is dan gemakkelijker om te kiezen voor kruipruimte isolatie. Je hebt dan de keuze om het plafond van de kruipruimte of de kruipruimtebodem te isoleren.

Vloerisolatie kosten berekenen? Vergelijk offertes

Een belangrijk punt bij het vergelijken van de vloerisolatie kosten, speelt ook de arbeidskosten als je vloerisolatie laat leggen door een expert. Sterker nog, de prijsopbouw zal laten zien dat van de totale kosten 65% uit arbeidskosten bestaat. Het is dus zeker een must om diverse offertes op te vragen. Zo krijg je een goed overzicht van de uurprijs die een aannemer in rekening brengt en je kunt de offertes gemakkelijk naast elkaar leggen om zo de goedkoopste aanbieder te kiezen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type isolatie heb je nodig?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.