Kruipruimte isoleren: advies en materialen

Als je vloer niet goed geïsoleerd is, of als de kruipruimte daaronder vochtig is, verdwijnt er veel warmte uit je huis. Je hebt koude voeten, je merkt dat je je huis niet warmgestookt krijgt, en je kan ook last krijgen van schimmel en andere vochtproblemen in je huis. Niet echt een ideale situatie.

Om te besparen op de stookkosten en een aangename vloertemperatuur te krijgen is het dan een goed idee om voor vloerisolatie te kiezen. Een vakman kan binnen een dag een laag isolatiemateriaal in je kruipruimte aanbrengen. Dat vermindert je energielasten sterk en verbetert het klimaat in je woning sterk. Lees hier wat deze klus kost en wat het je uiteindelijk oplevert.

Vloerisolatie kruipruimte: kosten

De gemiddelde vloerisolatie kosten zijn vrij constant, omdat er niet veel variatie in de materiaalprijs is. Wel kan het zo zijn dat de arbeidskosten wisselen. Die hangen onder meer af van de locatie van jouw vakman en van zijn ervaring.

Als je je kruipruimte laat isoleren door een vakman, dan kan je rekening houden met kosten van tussen de €30 a €50 per m². Als je kiest voor extra isolerend materiaal met superieure sterkte, zoals PIR, dan kan de prijs oplopen. Er zijn geen grote verschillen tussen kiezen voor spuitisolatie en platen van isolatieschuim.

Bodemisolatie is een alternatief dat in sommige scenario’s de betere keuze is. Hierbij wordt de bodem (zand- of kleigrond) van je woning volgestort met isolerend materiaal of bedekt met isolatiedekens. De kosten hiervan zijn lager, namelijk tussen de €20 en €30 per m². Wel is je huis hierna minder goed geïsoleerd dan wanneer er gekozen wordt voor vloerisolatie. Ook is het gebruikte materiaal vrij dik, waardoor betreding van de kruipruimte moeilijker of zelfs onmogelijk wordt.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Wat is het voordeel van je vloer laten isoleren?

De vloer van je woning kan één van de belangrijkste plekken zijn waarlangs warmte ontsnapt. Zeker bij oudere, dunnere of beschadigde vloeren kan het warmteverlies enorm zijn. Dat leidt uiteraard tot hogere stookkosten, zeker in de winter. Onderschat niet hoeveel geld dat kost op jaarbasis!

 Door je vloer te isoleren kan je honderden tot duizenden euro’s besparen, en de kosten van de uitvoering binnen een paar jaar terugverdiend hebben.

 Juist het isoleren van je vloer verbetert ook je wooncomfort. De vloer is aangenaam warm en je ontziet het niet langer om daar met blote voeten overheen te lopen. Zeker in de winter maakt dat de beslissing om uit bed te komen en aan de slag te gaan een stuk makkelijker. Vloerisolatie is dus ook een investering in je leefgenot.

 Behalve deze voor de hand liggende voordelen verhoogt vloerisolatie ook de waarde van je woning.

 En door het tegengaan van energieverspilling draag je ook je steentje bij aan het tegengaan van klimaatverandering.

⇒ Vraag nu gratis offertes aan !

Kruipruimte isoleren of bodemisolatie – wat zijn de verschillen?

Vloerisolatie schuim

Als er warmte wegtrekt via je vloer, kan die op drie manieren geïsoleerd worden.

  • Vaak kan de vloer geïsoleerd worden vanaf de bovenzijde. Als je kruipruimte echter slecht geïsoleerd is, is dit geen goede optie. Je ondervloer blijft koud en er lekt dan nog steeds veel warmte weg.
  • De vloer isoleren aan de onderzijde schermt hem af van de koude kruipruimte. Dit wordt ook wel kruipruimte-isolatie genoemd. Het is de meest gebruikte isolatiemethode en heeft het hoogste rendement. Het kan gedaan worden met isolatieplaten of met pur spuitisolatie.
  • Als de kruipruimte onder je vloer lager is dan 40 centimeter, of als je niet te veel wilt uitgeven, dan kan je ook kiezen voor bodemisolatie. De bodem van de kruipruimte (de grond dus) wordt dan bedekt met een isolerend materiaal, zoals EPS, isoparels of isolatiedekens.

Bodemisolatie is goedkoop, maar heeft een lager rendement dan isolatie van de kruipruimte. Het is altijd een optie. Als je kruipruimte zo laag is dat er niet in gewerkt kan worden, dan is bodemisolatie eigenlijk altijd de enige mogelijkheid.

Is je kruipruimte (erg) vochtig? Dan is vloerisolatie altijd de aangewezen ingreep. Bodemisolatie is namelijk niet vochtwerend, waardoor er bodemvocht binnen blijft treden en je kruipruimte nat blijft. Ook bij houten vloeren, die sterk te lijden hebben onder vocht, moet er dan gekozen worden voor vloerisolatie. Bespreek deze keuzes met een vakman. Hij kan snel nagaan waar de problemen liggen, en wat de slimste – en goedkoopste – oplossing voor jouw woonsituatie is.

Isolatie kruipruimte gebeurt met deze materialen

Kies je voor vloerisolatie in je kruipruimte? Dan wordt de laag isolatie aan de onderkant van je vloer aangebracht. Je kunt deze ingreep met drie verschillende soorten materialen laten uitvoeren: isolatieplaten, isolatieschuim en isolatiefolie. Een vakman kan je uitleggen waarom een bepaalde aanpak bij jouw vloer tot de beste resultaten leidt.

Isolatieplaten

XPS vloerisolatieplaten

Harde isolatieplaten zijn één van de twee meest gebruikte vormen van een kruipruimte isoleren. Er zijn verschillende materialen die een uitstekende isolatiewaarde hebben en betaalbaar zijn. Plaatmateriaal is eenvoudig op maat te zagen of te snijden, waardoor er geen ‘lege’ plekken overblijven waarlangs warmte alsnog via de bodem kan ontsnappen. Meestal worden ze tegen de onderkant van een vloer gezet, maar ze kunnen ook als bodemisolatie worden ingezet.

XPS en EPS zijn de goedkoopste opties. Een nadeel is het dat deze platen niet goed bestand zijn tegen belopen – daarom moeten ze afgedekt worden met ander plaatmateriaal als je van plan bent om vaak je kruipruimte te betreden.

PUR en PIR in plaatvorm zijn duurdere materialen, maar ze bieden de allerhoogste isolatiefactor die er is. Ook zijn ze beter bestand tegen belopen – zeker PIR is bijzonder stevig.

Platen die geschikt zijn voor vloerisolatie hebben vaak een tand in groef-systeem, zodat de platen direct in elkaar geklikt kunnen worden en er geen naden achterblijven. Platen met verlijmde dampwerende folie houden behalve warmte ook vocht tegen. Deze isolatieplaten zijn makkelijk los op de bodem te leggen, maar kunnen ook aan de onderkant van de vloer worden vastgezet met kit of met speciale geïsoleerde pluggen.

Pur schuim

PUR vloerisolatieschuim

Een andere manier die los of in combinatie met platen kan worden gebruikt is PUR. Dit bekende schuim kan in de vorm van spuitisolatie tegen de onderkant van de vloer worden gespoten. Zeker als er veel leiding onder de vloer lopen is het moeilijk om platen daartegen te bevestigen. Het spuiten van pur zorgt er dan voor dat alle holten goed worden opgevuld. Pur isolatie kan ook alleen worden gebruikt om de randen, kieren en moeilijke plekken op te vullen, terwijl over de grote oppervlakten isolatieplaten wordt gebruikt.

PUR spuitisolatie hecht zich erg goed aan bijna alle oppervlakten, zodat er geen voorbehandeling van de ruimte nodig is. Het is na verwerking niet giftig en praktisch onbrandbaar, en wordt niet aangevreten door insecten, als of schimmels. Ook knaagdieren houden niet van de smaak van het schuim. Pur heeft een erg hoge isolatiewaarde vergeleken bij de alternatieven. Ook kan pur isolatie sneller worden aangebracht dan plaatmateriaal.

Isolatiefolie

Isolatiefolie van Tonzon, PIF of Isobooster is een oplossing die vochtwerend is, en daarom een goede keuze is als je kruipruimte vochtig is. Het vocht kan dan niet meer doordringen tot je vloer. Ook wordt de folie zo aangebracht dat er geen naden blijven bestaan. Het nadeel van deze folies is dat ze vrij dun zijn en daardoor een wat minder goede isolerende werking hebben dan dikkere platen of schuim.

Wil je je kruipruimte isoleren? Bespaar door offertes te vergelijken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type isolatie heb je nodig?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.