PIF isolatie ervaringen: Vloerisolatie met PIF

PIF is een veelzijdig materiaal dat uit lagen aluminium en luchtkussenfolie bestaat. Het is een uitstekende thermische isolator, is betaalbaar en makkelijk aan te brengen. PIF wordt gebruikt voor vloerisolatie, maar ook voor de gevel- en dakisolatie van nieuwe en bestaande gebouwen.

PIF is ook een perfect materiaal om vloeren in woningen na te isoleren. Dat levert niet alleen lagere stookkosten op, maar ook een sterk verbeterd huisklimaat met meer comfort. Lees hier over de kosten van PIF, hoe het materiaal gebruikt wordt voor vloerisolatie en de voordelen ervan.

PIF isolatie: wat is het precies?

PIF isolatie is een isolerend materiaal dat als een deken wordt gebruikt. Het bestaat uit laagjes aluminiumfolie, een bekende isolator die warmte weerkaatst. Tussen het aluminium zitten lagen folie met luchtkussentjes. De stilstaande lucht daarin laat moeilijk warmte door – het werkt volgens hetzelfde principe als dubbel glas en piepschuim.

Samen zorgen de onderdelen van de PIF isolatiefolie voor een heel goede warmte-isolatie. De folie is stevig, houdt water tegen en is bestand tegen rot. Een laag PIF vloerisolatie laat zich makkelijk vormen, ook op oneven oppervlaktes, zoals een vloer met leidingen of opstaande balken.

Kosten PIF isolatiefolie

Het laten isoleren van je vloer met PIF folie is niet erg duur. De precieze kosten hangen af van de tarieven van de vakman waar je voor kiest, de materiaalkosten, en de oppervlakte van je vloer. Voor grotere ruimtes vallen de prijzen vaak lager uit.

👉Gemiddeld rekent een vakman zo’n €40 per m² om de folie in je kruipruimte aan te brengen.

Het is altijd de moeite waard om offertes op te vragen bij een paar verschillende isolatie-experts. Je zal zien dat er flinke verschillen zijn tussen de PIF isolatiefolie prijs van de ene en de andere uitvoerder. Het aantal jaren ervaring, de werkwijze en de afstand tot jouw locatie maken vaak een flink verschil. Als je een paar vrijblijvende offertes opvraagt kan je snel de meest voordelige uitvoerder voor jouw isolatieklus opsporen.

⇒ Vraag nu een gratis offerte aan !

Wat zijn de voordelen van je vloer isoleren met PIF?

Voordelen van vloerisolatie

De vloer kan één van de belangrijkste warmtelekken zijn in een woning. Ook als de muren een spouw hebben en het dak goed geïsoleerd is, kan er nog steeds veel warmte naar buiten trekken via de vloer. Zeker als je kruipruimte vochtig is (wat in Nederland met zijn hoge grondwaterstanden vaak aan de orde is) kan een slecht isolerende vloer je veel extra stookkosten opleveren.

Isolatie met PIF kan op termijn veel winst op je maandelijkse uitgaven opleveren.

👉Je bespaart al snel €250 aan stookkosten als je een vloer van 5 x 10 meter met PIF laat isoleren.

Het is ook een investering in je leefklimaat. Een slechte vloerisolatie zorgt ervoor dat je woonkamer altijd koud blijft en dat je loopoppervlak onaangenaam aanvoelt. Een isolatie van je vloer verhoogt ten slotte ook de waarde van je woning.

Kruipruimte isoleren met PIF isolatiefolie

Als je er voor kiest om je vloer te laten isoleren met PIF folie, dan wordt de folie meestal aan de onderkant van je vloer aangebracht. Daarmee zorg je dat de warmte van je verwarming ook de vloer verwarmt, maar niet de koude kruipruimte intrekt. Dat is een betere keuze dan de isolatie boven de vloer te laten aanleggen. Een koude vloer wordt namelijk vochtig, waardoor die kan gaan verweren en trekken. Het aanbrengen van PIF isolatiefolie onder de vloer zorgt er ook voor dat dat je vloer aangenaam warm blijft. Zeker in de winter maakt het veel verschil of je vloer met blote voeten lekker aanvoelt, of dat je telkens dikke pantoffels moet aantrekken voordat je er overheen durft te lopen!

Een voorwaarde voor de kruipruimte isoleren is wel dat deze hoog genoeg is om er in te werken. De uitvoerder zal in de kruipruimte moeten kunnen afdalen om de folie tegen de onderkant van de vloer te bevestigen. Als je kruipruimte niet hoog genoeg is (lager dan 40 centimeter) dan is deze manier van de vloer isoleren helaas niet mogelijk. Wel kan dan de bodem geïsoleerd worden door een dikke laag isolerend materiaal (ISO-parels, isolatiedekens) in de kruipruimte aan te brengen. Dat heeft wel een lager rendement dan het laten isoleren van de onderkant van je vloer met PIF.

Kruipruimte isoleren met PIF: werkwijze

Je kan het best de onderkant van je vloer door een vakman laten isoleren. Hij brengt de ervaring mee om het materiaal juist aan te brengen, zodat de isolerende waarde ervan gegarandeerd is. Ook kan hij de naden juist verlijmen of dichtkitten zodat er geen koudelekken optreden. Bovendien is het werken in een (vochtige of beschimmelde) kruipruimte niet bepaald een fijne klus. Een isolatie-expert kan je deze nare klus besparen.

De uitvoerder zal de PIF folie zo veel mogelijk op de balken onder je vloer aanbrengen. Hij doet dat door de folie te verlijmen met kit of door hem vast te zetten met isolerende pluggen. Eventuele leidingen onder je vloer worden ook meegenomen, waardoor ze warmer blijven. De hele klus neemt vaak minder dan een dag in beslag en levert minimale overlast op.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

De voordelen van PIF isolatie

PIF isolatie is onder de meeste omstandigheden een prima keuze om een vloer isoleren te laten. Voor de meeste materialen is PIF een prima keuze; voor betonnen vloeren is het zelfs één van de aangewezen vormen van isolatie met het beste rendement. Dit zijn een paar van de belangrijkste pluspunten van PIF.

  • Het materiaal kan ook in (vrij) vochtige kruipruimtes gebruikt worden.
  • Het vormt zich prima naar de oppervlakte waar het op aangebracht wordt, waardoor er geen voorwerk nodig is.
  • In tegenstelling tot PUR en PIR schuim levert het bij de verwerking geen giftige dampen op. Ook laat het geen irriterende vezels los, zoals sommige soorten minerale wol wel doen.
  • PIF folie is heel licht, zodat het ook op de meest fragiele oppervlaktes makkelijk kan worden vastgezet.
  • Ook kan PIF vloerisolatie goed op maat worden gesneden van een grote rol en makkelijk verlijmd worden. Daardoor blijven er geen naden achter waarlangs toch nog warmte uit je woning kan ontsnappen.

De nadelen van PIF isolatie

PIF isolatiefolie is een veelzijdig materiaal dat weinig nadelen kent. Het heeft een goede isolatiewaarde, maar er zijn ook materialen die nóg betere warmte-isolatie bieden: PIR en PUR bijvoorbeeld. Ook is PIF isolatie geen optie in kruipruimtes met een heel hoog vochtgehalte. Als het grondwaterniveau zo hoog staat dat je kruipruimte permanent nat is, dan kan ook PIF je geen perfecte isolatie van je vloer bieden. In dat geval is het een beter idee om te kiezen voor bodemisolatie met vochtbestendige isolatiematerialen. Een isolatie-expert kan voor je nagaan of je kruipruimte geschikt is voor isolatie met PIF, of dat het verstandiger is om een ander materiaal te gebruiken.

Wil je besparen op je vloerisolatie? Vraag gratis offertes aan!

Vergelijk offertes om snel de juiste prijs te vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Welk type isolatie wens je?
2*. Welke vloeroppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3. Wanneer wens je de isolatiewerken te starten?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.