Een bestaande vloer isoleren | Soorten vloeren en werkwijze

Wil je jouw bestaande vloer isoleren? Dan is het eerst goed om te kijken naar wat voor soort vloer je hebt. Er zijn namelijk veel verschillende soorten vloeren en de isolatiemethode en het isolatiemateriaal kan verschillen per soort. Ontdek in dit artikel wat voor typen vloeren er allemaal zijn en hoe je te werk gaat met de isolatie ervan!

Bestaande vloer isoleren

Verschillende soorten vloeren isoleren

Er zijn verschillende soorten vloeren die ook op verschillende manieren geïsoleerd kunnen worden. We bespreken de opties hieronder verder, zodat je weet wat de opties zijn als je jouw bestaande vloer gaat isoleren.

1. Houten vloer isoleren

Heb je een houten vloer die je wil laten isoleren? Dan kun je het best voor een open materiaal kiezen. Denk hierbij aan glaswol of steenwol. Door deze minerale wollen kan het hout goed ademen, zodat je geen vochtproblemen krijgt. Bovendien werkt het materiaal geluiddempend. Daarnaast kan er houtvezel worden gebruikt. Dit is een natuurlijk isolatiemateriaal en zorgt voor goede thermische isolatie en geluidsisolatie. Tevens beschikt houtvezel over luchtzuiverende kwaliteiten en zorgt het voor voldoende ventilatie.

Houten vloer via kruipruimte isoleren

De aanwezigheid van een kruipruimte die goed toegankelijk is, maakt je houten ondervloer isoleren aanzienlijk eenvoudiger. De isolatiedeskundige kan dan vanuit de kruipruimte het isolatiemateriaal tussen de houten balken van de vloer plaatsen. Dit heeft als voordeel dat er geen woonruimte verloren gaat en dat optrekkende kou en opstijgend vocht geen schijn van kans heeft.

Houten vloer van bovenaf isoleren

Als je geen kruipruimte hebt, kun je ervoor kiezen om je vloer van bovenaf te isoleren. Er komt dan een geïsoleerde vloer bovenop de bestaande vloer. Een aandachtspunt bij isoleren vanaf de bovenkant is dat de vloer hoger komt te liggen. Het gevolg hiervan is dat er eventueel een stuk van de deuren af moet en dat je misschien de plinten moet vervangen.

2. Betonnen vloer isoleren

Een betonnen vloer kan koud aanvoelen als er geen vloerisolatie aanwezig is. Kou en vocht kunnen dan uit de kruipruimte naar boven trekken. Als je betonnen vloeren laat isoleren, dan zijn EPS, XPS en PIR-platen veelgebruikte materialen. Deskundigen kiezen vaak voor EPS-isolatie als er voldoende ruimte onder de vloer is. Als er zware spullen op de vloer komen te staan, is het een goed idee om voor XPS-platen te kiezen, aangezien deze isolatieplaten zeer drukvast zijn. Een ander voordeel van XPS is dat het vocht afstoot. Ten slotte wordt ook PIR vaak toegepast. Deze dunne isolatieplaten hebben een hoge isolatiewaarde en worden eveneens aan de onderkant toegepast.

Betonvloer isoleren via de kruipruimte

Bij bestaande betonnen vloeren kan het isolatiemateriaal via de kruipruimte worden geplaatst. Dit kan op verschillende manieren. Allereerst kun je de onderkant van de betonvloer laten isoleren. De isolatiedeskundige bevestigt dan de isolatieplaten aan de onderkant van de betonvloer ofwel tegen het plafond van de kruipruimte. De tweede mogelijkheid is om voor bodemisolatie te kiezen. Deze optie wordt vaak toegepast als de kruipruimte erg krap is. De bodem van de kruipruimte wordt dan belegd met isolerende parels of chips. Er wordt een laag van ongeveer 20 centimeter isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Zo kunnen de condensatiedruppels niet bij de onderkant van je vloer komen.

Betonvloer isoleren via de bovenzijde

Als je geen kruipruimte hebt, dan is er nog de optie om het isolatiemateriaal bovenop de betonvloer te laten plaatsen. Het materiaal komt direct op het beton te liggen, wat betekent dat de huidige afwerkvloer eerst volledig verwijderd moet worden. Wanneer het juiste isolatiemateriaal is aangebracht, kan er een nieuwe vloerafwerking overheen worden geplaatst. De verschillende isolatiematerialen die het meest geschikt zijn voor deze isolatiemethode, zijn drukvaste platen van bijvoorbeeld PIR of XPS.

3. Broodjesvloer isoleren

Een broodjesvloer, ofwel combinatievloer, is een methode om je vloer te isoleren. De vloer wordt opgebouwd door eerst prefab balken van beton te leggen. Daarna worden op de balken de zogenaamde broodjes gelegd. Deze broodjes zijn elementen van beton of polystyreen, ofwel EPS. Vervolgens wordt er een versterking aangebracht en hier overheen wordt het beton gestort om het geheel extra te verstevigen. Het beton vult de ruimte tussen de balk en de broodjes op. Ondanks dat de vloer isolerend werkt, kan het nodig zijn om de broodjesvloer extra te isoleren. Dit kan zowel via de bovenzijde als de onderzijde van de vloer.

4. Kwaaitaalvloer isoleren

Een kwaaitaalvloer is een betonnen vloer waar tijdens het productieproces calciumchloride aan toegevoegd is voor een snellere uitharding van het beton. Er is gebleken dat deze methode zorgt voor ernstige corrosie in de wapening van het beton, waardoor de vloeren minder stevig zijn. Daarom komen kwaaitaalvloer tegenwoordig ook nauwelijks meer voor. Heb je toch nog een kwaaitaalvloer en wil je deze laten isoleren? Dan kun je dit het best doen via de kruipruimte door middel van bodemisolatie.

5. Mantavloer isoleren

Net als kwaaitaalvloeren zijn ook mantavloeren gemaakt van beton waaraan calciumchloride is toegevoegd. De vloer bestaat uit twee betonbalken met daartussen een dunne betonplaat. Ook mantavloeren komen nog maar weinig voor, doordat de vloeren snel last hebben van betonrot. Om het corrosieproces van de betonnen elementen van de vloer te vertragen, is het belangrijk dat de kruipruimte niet te vochtig is. Hiervoor kan bodemisolatie toegepast worden, zodat de luchtvochtigheid afneemt.

6. Schuimbetonvloer isoleren

Schuimbeton bestaat uit een mengsel van cementspecie en opgeklopt schuim. Dit resulteert in een vloeibaar product dat zichzelf verspreidt over de vloer wanneer het wordt aangebracht. Wanneer het schuimbeton uithardt, ontstaat er een egale laag, waarbij alle kieren en naden zijn opgevuld. Een schuimbetonvloer heeft een isolerende werking, maar is doorgaans niet genoeg voor goede en effectieve vloerisolatie. Je kunt de vloer dan ook nog het best isoleren met andere materialen, via de kruipruimte of de bovenzijde van de vloer.

7. Gietvloer isoleren

Wanneer je een gietvloer hebt, zijn er verschillende opties. Zo zijn er kunststof gietvloeren die bestaan uit onder andere epoxy en polyurethaan. Dit is een stevige vloer die in een dunne laag aangebracht kan worden. Daarnaast zijn er ook cementgebonden gietvloeren. Wil je de bestaande gietvloer in jouw woning laten isoleren? Dan kun je dit het best doen aan de onderkant van de vloer, via de kruipruimte. Hiervoor kan bijvoorbeeld PUR-schuim gebruikt worden om eventuele kieren in de ondervloer te dichten. Een gietvloer via de bovenzijde isoleren, is niet aangeraden. De gietvloer moet namelijk over de isolerende laag aangebracht worden, wat betekent dat je de huidige vloer eerst moet laten openbreken.

8. Laminaatvloer isoleren

Een laminaatvloer is een veel voorkomende vloer, maar heeft van zichzelf geen isolerende of geluidsdempende eigenschappen. Daarom is het aan te raden om de vloer te laten isoleren. De beste optie voor het isoleren van een laminaatvloer is door het isolatiemateriaal onder het laminaat te plaatsen, op de ondervloer. Materialen die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn viltplaten, ondervloerfolie, rubberen isolatie en XPS-platen. De isolatielaag kan dan vervolgens afgewerkt worden met het laminaat.

9. Tegelvloer isoleren

Een tegelvloer laten isoleren, kan op verschillende manieren. Zo kan het isolatiemateriaal direct onder de tegels worden geplaatst, op de ondervloer. Hierbij is het belangrijk dat de isolatielaag niet te dik is, zodat je opbouwhoogte beperkt blijft. Een andere optie is om te isoleren via de kruipruimte. Hierbij kun je ervoor kiezen om de isolatie direct onder de vloer te plaatsen, tegen het plafond van de kruipruimte. Een andere optie is om isolatie op de bodem van de kruipruimte te plaatsen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Vloeren in verschillende ruimtes isoleren

Naast de benedenvloer in de woning zijn er nog veel meer soorten vloeren in verschillende ruimtes die geïsoleerd kunnen worden. Elk type vloer heeft weer zijn eigen isolatiemethodes en geschikte isolatiematerialen. We bespreken de opties hieronder.

1. Verdiepingsvloer isoleren

Door een verdiepingsvloer te isoleren, zorg je ervoor dat warmte minder snel opstijgt naar de bovenverdieping, waardoor het beneden langer warm blijft. Zowel houten als betonnen tussenvloer kunnen geïsoleerd worden met minerale wol, PUR-isolatie, isolatieplaten en geluidsisolerende matten.

2. Zoldervloer isoleren

De zoldervloer isoleren, zorgt ervoor dat het dak als het ware afgesloten wordt van de rest van de woning. Hierdoor verdwijnt warmte minder snel via het dak. Voor houten zoldervloer kan het best minerale wol gebruikt worden en voor betonnen zoldervloeren zijn drukvaste isolatieplaten een goede optie.

3. Keldervloer isoleren

Een keldervloer isoleren is erg effectief. Er komt namelijk veel kou vanuit de grond de woning in. Door bijvoorbeeld PIR-platen op de keldervloer aan te brengen en dit af te werken met houten platen, kun je dit voorkomen.

4. Appartementsvloer isoleren

Een appartementsvloer moet altijd via de bovenzijde geïsoleerd worden. Aan de onderkant van de vloer bevindt zich doorgaans een ander appartement, waardoor je daar niet kunt isoleren. Je kunt de bovenkant van een appartementsvloer het best isoleren met een dekvloer of ondertapijt.

5. Garagevloer isoleren

Zit er onder de garagevloer een kruipruimte? Dan is het de beste optie om de vloer aan de onderkant te isoleren, tegen het plafond van de kruipruimte. Hiervoor kunnen PUR-schuim of isolatieplaten worden gebruikt. Isoleren via de bovenzijde is ook een mogelijkheid. Hierbij is het vooral belangrijk dat er drukvast en stevig isolatiemateriaal gebruikt wordt, omdat de auto erop komt te staan. Doorgaans worden hiervoor dus drukvaste en harde isolatieplaten gebruikt.

6. Schuurvloer isoleren

Een schuurvloer isoleren is een goed idee wanneer je de schuur als werkplaats wil gebruiken of wanneer de ruimte aan de woning grenst. Ook hierbij zijn er weer meerdere opties: isoleren via de bovenzijde of onderzijde van de vloer. Via de bovenzijde isoleren komt het meest voor en kan door middel van harde isolatieplaten, PUR-schuim of minerale wol. Om te isoleren via de onderzijde moet er een kruipruimte zijn, wat bij een schuur niet vaak het geval is. Is dit in jouw situatie wel zo? Dan wordt het isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte aangebracht.

opbouw van vloerisolatie

Wat kost het laten isoleren van een bestaande vloer?

Als je je bestaande vloerconstructie laat isoleren, wil je ook graag weten welke kosten hierbij komen kijken. Wat de uiteindelijke prijs wordt, hangt af van een aantal factoren. Denk hierbij aan het type vloer dat je hebt liggen, het gekozen isolatiemateriaal en de isolatiemethode. Zo kun je ervoor kiezen om de vloer via de bovenzijde te isoleren of via de kruipruimte, wat verschillende kosten met zich meebrengt. De gemiddelde prijs voor vloerisolatie ligt tussen de € 35 en € 55 per m².

Vraag gratis offertes aan en laat je bestaande vloer isoleren

Wil je profiteren van een warmere vloer, een hoger wooncomfort en een lagere energiefactuur? Dan is het aan te raden om je bestaande vloer te laten isoleren. Wij helpen je bij het vinden van een ervaren en professionele isolatiespecialist. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis offertes op maat van diverse bedrijven in jouw regio. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen en vind de beste deal!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Welk type isolatie wens je?
2*. Welke vloeroppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3. Wanneer wens je de isolatiewerken te starten?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.