Soorten vloerisolatie vergelijken: advies en werkwijze per soort vloer

Bij vloerisolatie is de eerste vraag of het om een houten vloer of een betonnen vloer gaat. Ook materialen en een goede opbouw van de vloer zijn heel belangrijk. We beginnen bij de eerste stap van vloerisolatie: welke vloer heb je, en welke soort vloerisolatie is voor jou de beste?

Vloerisolatie kosten

Als je je vloer laat isoleren wil je ook graag weten welke kosten hierbij komen kijken. Wat de uiteindelijke prijs wordt, hangt af van een aantal factoren. Het gekozen isolatiemateriaal vormt uiteraard een vast onderdeel van de prijs. De gemiddelde prijs ligt tussen de 25 en 30 euro per vierkante meter. Daarnaast kun je je afvragen hoe je de vloer laat isoleren. Laat je bijvoorbeeld de vloer van bovenaf of via de kruipruimte isoleren.

Je kan soorten vloerisolatie vergelijken om een idee te krijgen van de kosten. Over het algemeen kun je uitgaan van de volgende gemiddelde prijzen:

Vloerisolatie kosten voor een betonnen vloer:

Vloerisolatie betonnen vloer gemiddelde prijs per m²
Tussenwoning 56 m² € 1.350
Hoekwoning 63 m² € 1.500
Twee-onder-een-kapwoning 69 m² € 1.600
Vrijstaande woning 87 m² € 2.000

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !


Vloerisolatie kosten voor een houten vloer:

Vloerisolatie houten vloer gemiddelde prijs per m²
Tussenwoning 56 m² € 1.650
Hoekwoning 63 m² € 1.800
Twee-onder-een-kapwoning 69 m² € 2.000
Vrijstaande woning 87 m² € 2.400

De gemeten oppervlakten zijn inclusief funderingsmuren.

Houten vloer isoleren

Hoe houten vloer isoleren?

Bij de keuze welk isolatiemateriaal een specialist gebruikt zal hij eerst bekijken welk soort vloer je hebt. Heb je een houten vloer, dan zal hij veelal voor een open materiaal zoals minerale wol kiezen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld glaswol of steenwol. Door deze minerale wollen kan het hout goed ademen, zodat je geen vochtproblemen krijgt en het werkt geluiddempend. Daarnaast gebruiken isolatiedeskundigen ook vaak houtvezel. Dit is een natuurlijk isolatiemateriaal en zorgt voor een goede thermische en geluidsisolatie. Tevens beschikt houtvezel naast luchtzuiverende ook over prima ventilerende kwaliteiten.

Houten vloer isoleren van bovenaf

Als je geen kruipruimte hebt, kun je ervoor kiezen om je vloer van bovenaf te isoleren. Er komt dan een geïsoleerde vloer bovenop de bestaande vloer. Veelgebruikte materialen zijn PUR, PIR en XPS. Een aandachtspunt bij isoleren vanaf de bovenkant is dat de vloer hoger komt te liggen. Het gevolg hiervan is dat er een stuk van de deuren af moet en dat je misschien de plinten moet vervangen.

Houten vloer via kruipruimte isoleren

De aanwezigheid van een kruipruimte die goed toegankelijk is, maakt je vloer isoleren aanzienlijk eenvoudiger. De isolatiedeskundige kan dan vanuit de kruipruimte het isolatiemateriaal tussen de houten balken van de vloer plaatsen. Hij zal als isolatiemateriaal voor steenwol, glaswol of glaswolplaten zoals MW35 kiezen. Als je ervoor kiest om je vloer via de kruipruimte te laten isoleren heeft dit als pluspunt dat er geen woonruimte verloren gaat en dat optrekkende kou geen schijn van kans heeft. Als je een deskundige inschakelt, weet je zeker dat hoeken en kieren goed opgevuld worden en dat het materiaal goed aansluit tussen de balken. Tevens zal de deskundige erop toezien dat er voldoende ventilatie is. Als glaswol namelijk vochtig wordt door condensatie gaat de isolerende werking verloren.

Betonnen vloer isoleren

Waarom betonvloer isoleren?

Een betonnen vloer kan koud aanvoelen als er geen vloerisolatie aanwezig is. Kou en vocht kunnen dan uit de kruipruimte naar boven trekken. Als je een betonvloer laat isoleren, dan zijn EPS, XPS en PIR-platen veelgebruikte materialen. Deskundigen kiezen vaak voor EPS isolatie als er voldoende ruimte onder de vloer is. Deze dikke piepschuim isolatieplaten worden aan de onderkant van de betonvloer bevestigd met lijm. Als er zware spullen op de vloer komen te staan, is het een goed idee om voor XPS-platen te kiezen, aangezien deze isolatieplaten zeer drukvast zijn. Een ander voordeel van XPS is dat het vocht afstoot. Ten slotte wordt ook PIR vaak toegepast. Deze dunne isolatieplaten hebben een hogere isolatiewaarde dan EPS en XPS en ze worden eveneens aan de onderkant van je betonvloer gelijmd.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Betonvloer isoleren: methodes

Er zijn verschillende manieren om een betonnen vloer te isoleren. Als de vloer nog gestort moet worden, is het handig om meteen je vloer te isoleren. Zo voorkom je dat je later bovenop de vloer moet isoleren met als gevolg dat de vloer hoger komt te liggen. Allereerst wordt op de zandbedding PE folie gelegd. Daar bovenop komt het isolatiemateriaal. Vervolgens kan de betonvloer gestort worden. Bovenop het beton kun je eventueel een dunne laag isolatie laten aanbrengen. Als je voor vloerverwarming kiest, komt de vloerverwarming op de isolatielaag en als laatste wordt dan de vloer gelegd. Als er al een betonvloer ligt, kan het isolatiemateriaal ook via de kruipruimte worden geplaatst. Dit kan op verschillende manieren. Allereerst kun je de onderkant van de betonvloer laten isoleren. De isolatiedeskundige bevestigt dan de PIR-platen aan de onderkant van de betonvloer ofwel tegen het plafond van de kruipruimte. De tweede mogelijkheid is om voor bodemisolatie te kiezen. Deze optie wordt vaak toegepast als de kruipruimte erg krap is. De bodem van de kruipruimte wordt dan belegd met isolerende parels of chips. Als je geen kruipruimte hebt, dan is er nog de optie om het isolatiemateriaal bovenop de betonvloer te laten plaatsen. Dit brengt meestal iets meer werk met zich mee als de vloer meteen isoleren bij het storten van de vloer.

Bodemisolatie met parels

Bodemisolatie wordt vaak toegepast als vloerisolatie niet gaat en om vocht tegen te gaan. Vocht kan namelijk de constructie van je huis aantasten en het brengt een ongezond woonklimaat met zich mee. Bij bodemisolatie zijn isolatiechips, EPS parels en HR++ parels veelgebruikte isolatiematerialen. HR++ parels hebben een betere isolatiewaarde dan EPS parels. Het voordeel hiervan is dat er minder van gebruikt hoeft te worden. Er wordt een laag van ongeveer 20 centimeter isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Zo kunnen de condensatiedruppels niet bij de onderkant van je vloer komen. Bij bodemisolatie is het tevens belangrijk om erop te letten dat er voldoende ventilatie is en er kan eventueel een damscherm ofwel folie aangebracht worden. Het isolatiemateriaal wordt op deze manier beschermd tegen vocht, zodat het voor een optimale werking kan zorgen en er geen schimmel ontstaat.

Broodjesvloer: wat is het?

Een broodjesvloer ofwel combinatievloer is goed aan te leggen boven kruipruimtes, omdat het hier vaak vochtig is. Een broodjesvloer wordt opgebouwd door eerst prefab balken van beton te leggen. Daarna worden op de balken de zogenaamde broodjes gelegd. Deze broodjes zijn elementen van beton of polystyreen ofwel EPS. Vervolgens wordt er een versterking aangebracht en hier overheen wordt het beton gestort om het geheel extra te verstevigen. Het beton vult de ruimte tussen de balk en de broodjes op. Het aanleggen van een combinatievloer is een perfecte oplossing voor moeilijk bereikbare plaatsen.

Wil je besparen op je vloerisolatie? Vraag gratis offertes aan!

Soorten vloerisolatie vergelijken kan niet gemakkelijker. Je vraagt eenvoudig en volledig vrijblijvend offertes aan, en wij nemen contact op met specialisten. Zo kan jij snel de beste prijs vinden voor je vloerisolatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type isolatie heb je nodig?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.