Broodjesvloer kosten: werkwijze en soorten

Een broodjesvloer of combinatievloer is een goede vervanging voor een zwakke of versleten vloer, en biedt onmiddellijk vloerisolatie. Deze vloeren zijn opgebouwd uit dragende en vullende elementen. De dragers zijn van gewapend beton of verzinkt staal. De vulelementen, die perfect tussen de dragers passen, kunnen van EPS (piepschuim), lichtbeton of gebakken klei zijn. Elke variatie van deze materialen levert een andere draagkracht en een ander prijskaartje op. Wanneer wordt deze methode van vloerisolatie toegepast?

In dit artikel leggen we uit welke soorten broodjesvloeren er bestaan, wat ze kosten, en hoe ze worden gelegd.

Broodjesvloer kosten

De kosten van een broodjesvloer hangen af van de arbeidskosten van de vakman die de klus uitvoert en de oppervlakte van de vloer. Er zijn echter verschillende soorten combinatievloeren, die van elkaar verschillen in de elementen die erin verwerkt worden (de balk broodjesvloer en de vulelementen).

Dit is een kort overzicht van de kosten broodjesvloer bij de verschillende vloertypen.

Type broodjesvloer gemiddelde prijs per m²
VBI broodjesvloer (betonnen liggers, lichtbetonnen vulelementen) € 40
PS broodjesvloer (betonnen liggers, EPS vulelementen) € 110
Broodjesvloer met stalen liggers en EPS elementen € 140
Broodjesvloer met stalen liggers en gebakken kleielementen € 160

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !


Houd er rekening mee dat de arbeidskosten flink kunnen verschillen tussen de vaklui onderling. Om de beste prijs voor de klus te krijgen is het altijd een goed idee om offertes aan te vragen. Daar zie je al snel wat vergelijkbare werkzaamheden bij verschillende uitvoerders voor een broodjesvloer kosten.

Wat is een broodjesvloer eigenlijk?

Een broodjesvloer is opgebouwd met betonnen of stalen liggers die de houten balken van een vloer vervangen. De ruimte tussen deze liggers wordt helemaal gevuld door speciaal gevormde elementen van polystyreen (EPS). Die liggen als “broodjes” tussen de liggers – vandaar de naam van de vloer. Deze twee elementen zorgen samen voor een egaal oppervlak. Op de laag metalen liggers en EPS elementen wordt daarna vaak een afwerklaag van gewapend beton, cement of underlayment aangebracht.

De soorten combinatievloer waaruit je kan kiezen

Voordelen van vloerisolatie

Er is behoorlijk wat variatie in dit type vloer. De liggers en de broodjes kunnen allebei van verschillende soorten materiaal worden gemaakt en gecombineerd. Als je een betonvloer door een vakman laat leggen, kiest die in principe de beste oplossing voor jouw situatie. Hij zal met jou overleggen waarom hij een bepaald type vloerelementen wil gaan gebruiken.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

PS combinatievloer

De meeste soorten combinatievloeren met liggers en EPS gebruiken een balk van gewapend beton met gevlochten staal daarin. Dit staal is vooraf op spanning gebracht. Tussen de liggers van beton worden dan de EPS elementen zonder naden neergelegd. Zo’n soort combinatievloer wordt ook wel een PS combinatievloer genoemd. De EPS elementen erin isoleren goed. Wil je een hogere draagkracht broodjesvloer bereiken? Dan is een VBI broodjesvloer een betere keuze voor je.

VBI combinatievloer

De broodjes van de vloer kunnen niet alleen van polystyreen worden gemaakt, maar ook van beton (voor een zeer hoge sterkte) of van gebakken klei. Een combinatievloer van stalen liggers met lichtbetonnen elementen in plaats van EPS heet een VBI combinatievloer. Een VBI broodjesvloer is ontzettend sterk.

Combinatievloer met stalen liggers

Een combinatievloer met stalen liggers is extra geschikt voor renovaties. Hierbij is de balk van de broodjesvloer geheel van staal gemaakt. Dat geeft een nog groter draagvermogen dan het gebruik van een balk broodjesvloer van betonnen liggers. Zo’n betonnen broodjesvloer heeft meestal een deklaag van 5 centimeter gewapend beton bovenop de stalen liggers.

Broodjesvloer aanleggen: werkwijze

Een broodjesvloer in bestaande woning of kantoorpanden leggen is goed te doen. De bestaande vloer wordt dan opengebroken en de nieuwe vloer wordt daar laag voor laag in aangebracht. Eerst worden de stalen liggers geplaatst, en daartussen worden de vulelementen naadloos verzonken. Een broodjesvloer in bestaande woning wordt vaak toegepast als de huidige vloer aangetast is door verwering (bijvoorbeeld een rottende houten vloer) of als de vloer niet voldoende draagkracht heeft voor een nieuwe inrichting van de woning.

Stap 1: Liggers verankeren

Als de oude vloer opgebroken is, worden de eerst betonnen of stalen liggers van de nieuwe combinatievloer stevig verankerd. Ze worden aangebracht in gaten in de muren van de woning, waarbij ze altijd boven bodemniveau komen te rusten. Er moeten dus gaten worden geboord of gehakt.

Stap 2: Vulelementen leggen

Tussen de liggers worden de vulelementen (lichtbeton, EPS, gebakken klei verzonken) gelegd. De bovenkant van deze elementen komen op dezelfde hoogte als de dragers te liggen.

Stap 3: Dampwerende folie

Bovenop de combinatievloer wordt soms een laag dampwerende folie aangebracht. Die voorkomt het opstijgen van vocht uit de vochtige grond onder de broodjesvloer.

Stap 4: Dekvloer leggen

Er kan nu een dekvloer worden aangebracht. Meestal bestaat die uit een laag van 5 cm gewapend beton. Er wordt dan vaak een raamwerk van betonijzer op de broodjesvloer gelegd. Het beton wordt aangevoerd met een betonwagen, en via een slang wordt vanaf buiten direct op de broodjesvloer beton gestort waar het uithardt. Daarbij omsluit het het betonijzer, waardoor je een heel sterke en toch flexibele ondervloer krijgt. Deze vloer verdeelt het gewicht goed over de onderliggende lagen: het is een zogenaamde drukvloer. Hierdoor is de draagkracht broodjesvloer op alle plekken in de ruimte ongeveer gelijk.

OSB en underlayment (multiplex) zijn alternatieve dekvloeren voor een combinatievloer. Deze materialen zijn goedkoper en makkelijker te leggen dan beton, maar ook veel minder stevig. De draagkracht broodjesvloer die met OSB of underlayment is afgewerkt is dus een stuk lager. Als je geen zware meubels op je vloer gaat plaatsen zijn deze plaatmaterialen een optie, anders is gewapend beton de eerste keuze voor de afwerking.

Stap 5: Afwerking

De vloer kan na uitharden worden afgewerkt met hout, tapijt, tegels of een andere toplaag. Je kan er ook voor kiezen om bovenop de betonnen afdekvloer een dekvloer te laten storten van cement. Dat is bijvoorbeeld een goed idee als je een vloer met vloerverwarming erin wilt krijgen.

Welke nadelen heeft een broodjesvloer?

Een broodjesvloer is stevig omdat hij gebouwd wordt met metalen liggers.

 De balk en broodjesvloer zijn natuurlijk zwaar. Dat maakt het leggen van een broodjesvloer een stevige klus, en dat zie je terug in de vervoers- en arbeidskosten. Ook de deklaag van een betonnen broodjesvloer, als die gebruikt wordt, draagt bij aan het hoge gewicht.

 Het komt zelden voor, maar er kunnen soms scheuren in de betonnen afdekvloer optreden. Dat is slecht voor de draagkracht en voor het isolerend vermogen van de vloer.

Welke voordelen heeft een broodjesvloer?

Waarom betonvloer isoleren?

 Een broodjesvloer is relatief snel te leggen. Dat komt omdat de vloer uit inwisselbare onderdelen bestaat die ter plekke gecombineerd worden. Een ervaren uitvoerder kan vrij snel de balken broodjesvloer leggen en daartussen de EPS elementen aanbrengen.

 De broodjesvloer draagkracht is erg hoog. De balken broodjesvloer zijn immers van hoogwaardig staal of gewapend beton gemaakt.

 EPS is niet alleen goedkoop en licht, het is ook een uitstekende warmte-isolator. Doordat de EPS elementen stevig tussen de balk en broodjesvloer worden gezet, bestaan er geen koudebruggen waarlangs warmte weglekt. Een broodjesvloer isoleert je vloer dus, waardoor je stookkosten lager uitvallen en je vloer aangenaam warm aanvoelt, ook in de winter.

Wil je besparen op je vloerisolatie? Vraag offertes aan!

Door offertes te vergelijken zie je snel wat voor jou de juiste prijs is.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type isolatie heb je nodig?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.