Koude vloer in de woning | Oorzaken en oplossingen
Heb je last van een koude vloer in je woning? Dit kan door een paar dingen worden veroorzaakt, zoals slechte isolatie. Door de vloer of de kruipruimte te isoleren, zorg je voor een hoger wooncomfort en een lagere energierekening. Ontdek hier alles over de beste oplossing voor je koude vloer!
Waar komt de meeste kou in de vloer in huis vandaan?
Een koude vloer kan als vervelend ervaren worden. Het kan veroorzaakt worden door verschillende zaken. Het kan te maken hebben met het materiaal waar de vloer uit bestaat, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn.
1. Kou vanuit de grond
Wanneer je woning geen kruipruimte heeft en wel een koude grond kan het zijn dat de kou uit de grond onder het huis kan komen. Zonder een kruipruimte heb je geen buffer tussen de vloer en de koude grond onder de woning.
2. Koude vloer door tocht
Koude tocht is ook een van de redenen dat de vloer koud aan kan voelen. Deze koude lucht kan via naden en kieren de woning binnendringen, maar dit kan ook onderdoor deuren binnen komen. Koude lucht kan bij een houten vloer via openingen naar binnen komen. Deze tocht zorgt voor een koel gevoel.
3. Kou vanuit de kruipruimte
Een van de grotere oorzaken van een koude grond is kou die ontsnapt uit de kruipruimte. Dit is voornamelijk te merken als de vloer beneden koud is en de vloer op de bovenverdieping niet koud is. De kou komt dus vanuit de kruipruimte, dit is vaak doordat de kruipruimte niet goed geïsoleerd is. Een slecht geïsoleerde kruipruimte zorgt voor een koude vloer, maar ook dat er warmte verloren gaat in de woning.
Wat te doen tegen een koude vloer?
Een koude vloer in huis is niet prettig, het heeft invloed op de temperatuur en zorgt voor een verlaagd wooncomfort. Om een koude vloer te verhelpen, kun je gebruik maken van een aantal oplossingen. Welke oplossing nu het beste is, hangt af van het probleem. Een aantal van deze oplossingen zijn als volgt:
- Isoleer de vloer of de kruipruimte: Door de vloer en/of kruipruimte te isoleren, voorkom je dat er kou door naden en kieren binnendringt en dat de warmte ook niet ontsnapt. Het draagt bij aan het wooncomfort.
- Leg een tapijt of een vloerkleed op de vloer: Door een vloerkleed op de koude vloer te leggen, zal de vloer al warmer en comfortabeler aanvoelen. Daarnaast draagt het ook bij aan het uiterlijk van de woning.
- Maak gebruik van tochtstrips: Koude tocht kan via naden en kieren in deuren en ramen naar binnen sijpelen. Om dit tegen te gaan, kun je tochtstrips, andere tochtstoppers en deurborstels plaatsen. Zo ben je van de koude tocht af.
- Draag dikkere sokken of pantoffels: Je kunt ook dikkere sokken of pantoffels aantrekken om ervoor te zorgen dat je minder last hebt van het koude gevoel. Dit is echter een tijdelijke oplossing.
Hoe een bestaande koude vloer isoleren?
Je kunt de koude vloer op twee manieren isoleren, namelijk via de kruipruimte en langs de bovenzijde van de vloer. Wat de beste isolatiemethode is, hangt af van de situatie en of je over een kruipruimte beschikt.
1. Vloer isoleren via de kruipruimte
Als de vloer nog in goede staat is, hoef je deze bij het aanbrengen van vloerisolatie niet open te breken. Ook op het plafond van een kelder of kruipruimte kunnen vakmannen isolatie aanbrengen. Hiervoor wordt vaak spuitisolatie of stijve isolatiepanelen gebruikt. Is de kruipruimte te laag of ontoegankelijk? Je kunt dan beter de onderstaande isolatiemethode gebruiken.
2. Vloer isoleren langs boven
Overweeg je een volledige renovatie of beschik je niet over een kruipruimte? Je kunt de vloer dan ook van bovenaf isoleren. Bij voldoende opbouwhoogte wordt een dun laagje isolatie aangebracht op de huidige vloer. Bovenop de huidige vloer wordt een nieuwe vloerafwerking geplaatst. Wanneer je in de problemen komt met je plinten of deuren, kun je het beste de huidige vloer verwijderen.
Voordelen van vloerisolatie
De beste oplossing om een koude vloer tegen te gaan, is om de vloer te isoleren. Het isoleren van je vloer is voordeliger dan het isoleren van de muren en het dak. Door de vloer te isoleren, kun je bovendien profiteren van vele voordelen:
- Minder/geen vochtproblemen: Er ontstaat condensatievocht onder de vloer wanneer je de vloer niet of niet goed genoeg geïsoleerd hebt. De warme lucht in de woning botst dan namelijk met de koude lucht in de kruipruimte, waardoor er vochtproblemen kunnen ontstaan, zoals houtrot en schimmels. Door de vloer goed te isoleren, voorkom je dus deze vochtproblemen.
- Hoger wooncomfort: Dankzij een goede vloerisolatie kan de kou niet meer naar boven dringen, waardoor er geen warmte meer verloren gaat. Hierdoor behoud je een aangename temperatuur in de woning.
- Lagere energiekosten: Je verdient de investering van vloerisolatie op termijn terug. Door vloerisolatie te plaatsen, hoef je minder te verwarmen om de temperatuur op peil te houden.
Wat kost het isoleren van een koude vloer?
Gemiddeld liggen de kosten per vierkante meter tussen de € 35 en € 55. Heb je al vloerisolatie? Er komen dan extra kosten bij voor nieuwe vloerafwerkingen of eventuele andere werkzaamheden. De kosten voor het isoleren van een koude vloer zijn voornamelijk afhankelijk van:
- De isolatiemethode
- De oppervlakte van de vloer
- De complexiteit van de werkzaamheden
Vraag gratis offertes aan voor vloerisolatie
Wil je verzekerd zijn van een correcte plaatsing en uitvoering? Kies dan voor een ervaren vakman om je koude vloer te laten isoleren. Om precies te weten welke vakman past bij jouw situatie, kun je meerdere offertes met elkaar vergelijken. Vergelijk de prijzen en opties en vind de beste deal!