Vloerisolatie materiaal: Welk isolatiemateriaal kies je?

Elk jaar worden er nieuwe vloerisolatie materialen geïntroduceerd in de bouwsector. Glasvezel, cellulose en isolatieschuim zijn tegenwoordig de meest voorkomende materialen voor vloerisolatie. Welk isolatiemateriaal kies je voor je vloerisolatie?

Soorten vloerisolatie

Hoe zit het met deze materialen? Is de een echt beter dan de ander? Wat moeten de belangrijkste factoren zijn waarmee huiseigenaren rekening houden wanneer ze ervoor kiezen hun betonnen of houten vloer te isoleren? We geven je een overzicht van de belangrijkste vloerisolatie materialen die worden gebruikt.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Glaswol

Glasvezel is het meest voorkomende isolatiemateriaal. Het is gemaakt van fijne glasvezels en wordt meestal gebruikt in matten, rollen en losse isolatie. Glaswol is irriterend voor de huid en de longen, dus het is raadzaam om altijd een veiligheidsbril, handschoenen, maskers en kleding te dragen wanneer je met glasvezelisolatie werkt.

Cellulose

Cellulose-isolatie is gemaakt van gerecyclede papierproducten. Fabrikanten voegen ook boraat toe voor vuur- en insectenbestendigheid. Cellulose-isolatie is meestal een losse vulling.

Schuim

Vloerisolatie met PUR: wat zijn de prijzen?

Schuimisolatie kan zijn gemaakt van polystyreen, polyisocyanuraat of polyurethaan, dit zijn alle soorten plastic. Je kunt ook cementgebonden schuimisolatie installeren, die op cementbasis is. Schuimisolaties kunnen worden gespoten of geïnstalleerd in harde isolatieplaten.

Minerale wol

Minerale wol kan verwijzen naar steenwol of slakkenwol. Steenwol is een door de mens gemaakt materiaal gemaakt van een combinatie van natuurlijke mineralen. Slakkenwol is ook een door de mens gemaakt materiaal, maar wordt gemaakt van een afvalproduct van gesmolten metaal dat bekend staat als slak. Beide isolaties van minerale wol zijn van nature brandwerend. Ze komen als matten, rollen en losse vulling.

Natuurlijke vezels

Isolatie kan ook worden gemaakt van verschillende natuurlijke materialen, waaronder katoen, schapenwol, stro en hennep. Deze materialen zijn doorgaans afkomstig van gerecyclede bronnen en worden behandeld om vuur-, schimmel- en insectenbestendig te zijn.

De meest voorkomende vloerisolatie materialen zijn glaswol, cellulose en schuim. Soorten vloerisolatie omvatten elk van de bovenstaande materialen in de vorm van losse vulling, matten, rollen, schuimplaat, spuitisolatie en stralingsbarrières.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Vloer isoleren met minerale wol

Minerale wol is een vezel gemaakt van natuurlijke of synthetische mineralen of metaaloxiden. Onder minerale wol vallen glaswol (glasvezel) en steenwol, die normaal gesproken als matten en platen wordt geproduceerd, maar soms ook als vulmateriaal. Lichte en zachte minerale wolproducten worden toegepast in kozijnhuizen en andere constructies met holtes.

Zwaardere en hardere minerale isolatieplaten van wol hebben hoge massadichtheden en worden gebruikt wanneer de thermische isolatie bedoeld is voor het dragen van lasten, bijvoorbeeld een betonvloer of dak. Minerale wol kan ook worden gebruikt als vulmateriaal om verschillende holtes en ruimtes te vullen. Isolatie van minerale wol is relatief goedkoop.

De geluidsreducerende prestaties van vloeren kunnen aanzienlijk worden verbeterd door een laag glas- of steenwol in de betonvloer te installeren om energie van geluidsgolven in de lucht te absorberen. Hieronder enkele voordelen van het gebruik van mineraalwol:

Thermische isolatie

Minerale wol zorgt voor een uitstekende thermische isolatie, waardoor de warmteoverdracht wordt beperkt en de vraag naar energie voor ruimteverwarming en -koeling wordt verminderd. Dit verlaagt op zijn beurt een groot aantal negatieve milieueffecten die verband houden met de productie van gas en elektriciteit, waaronder de uitstoot van CO2 en andere verontreinigende stoffen zoals zwaveldioxide (SO2) en stikstofoxiden (NOX) die worden geassocieerd met opwarming van de aarde en zure regen. Naast deze milieuvoordelen biedt thermische isolatie meer comfort voor de bewoners van gebouwen (warmer in de winter, koeler in de zomer) en levert het aanzienlijke kostenbesparingen op.

Akoestische bescherming

Het vermogen van minerale wol om geluidsenergie te absorberen, betekent dat het de akoestische prestaties van muren, vloeren en daken kan verbeteren, waardoor de geluidsoverdracht binnen een gebouw, van het ene gebouw naar het andere en zowel van en naar een gebouw als de externe omgeving wordt beperkt.

Brandbeveiliging

Minerale wol is onbrandbaar, biedt dus ingebouwde brandbeveiliging en draagt ​​effectief bij aan de brandveiligheid van gebouwen.

Milieuduurzaamheid

Minerale wol is een van de weinige bouwmaterialen die energie bespaart bij het gebruik en de behoefte aan verbranding van fossiele brandstoffen vermindert bij het leveren van energie voor de verwarming of koeling van gebouwen.

⇒ Vraag vrijblijvende offertes aan bij isolatiespecialisten!

Glaswol

Wat is de prijs voor vloerisolatie?

Bij glaswolisolatie, ook wel glasvezel genoemd, wordt gebruik gemaakt van glasvezels. Glaswol wordt gemaakt van borosilicaatglas met een temperatuur van rond de 1400 ° C. Glas wordt dus verwarmd tot zeer hoge temperaturen totdat het smelt en wordt vervolgens snel gesponnen tot vezels. Deze vezels worden daarna aan elkaar gebonden om als isolatie te worden gebruikt. De glasvezels creëren luchtzakken die als barrières dienen om warmteverlies te voorkomen, omdat lucht een slechte warmtegeleider is. Glaswol is te vinden in matten en rollen, losse isolatie en ook in isolatieplaten. Heb je een beperkt budget om je vloer te isoleren, dan is glaswol wellicht de keuze voor jou. De vloerisolatie kosten bedragen ongeveer 10% minder dan wanneer je steenwol zou gebruiken. Glaswol blijft bovendien nog steeds effectief in het isoleren van je huis tegen warmteverlies en ter verlaging van je energierekeningen.

Steenwol

Steenwol werd rond het begin van de negentiende eeuw ontdekt op de eilanden van Hawaï en komt voor als een natuurlijk bijproduct van vulkanische activiteit. In zijn vervaardigde staat biedt steenwol unieke voordelen als isolatieoplossing. Mede door zijn niet-gerichte vezeloriëntatie vertoont steenwol ook unieke voordelen die bekend zijn geworden als de 7 sterke punten van steen. Steenwol is bestand tegen temperaturen van meer dan 1.800 ° F en is dus volledige brandveilig. De niet-directionele structuur van steenwolisolatie is dichter dan traditionele isolatieproducten en is beter in staat om akoestische golven te absorberen en biedt een uitstekende geluidsisolatie. Steenwol vermindert ook effectief de luchtstroom en geluidsoverdracht, terwijl het een hogere luchtstroomweerstand biedt, wat resulteert in verbeterde geluidsdemping. Steenwol is tenslotte waterafstotend en toch dampdoorlatend. Dit komt door het inherente droogvermogen van het product, dat ook bestand is tegen rot, schimmel en meeldauwgroei, wat bijdraagt ​​aan een veiliger binnenmilieu.

Vloer isoleren met kunststof

XPS vloerisolatieplaten

Kunststofisolatie helpt onze huizen aanzienlijk energiezuiniger te maken, terwijl de kosten voor verwarming en koeling worden verlaagd. Vanwege zijn lage thermische geleidbaarheid is kunststofisolatie een hoogwaardig energiebesparend materiaal, dat uitermate geschikt is als vloerisolatie. Kunststofmaterialen is getest als vuurvertragend materiaal. Door toepassing van fijnregeling microschuimtechnologie is de snelheid van de sluiting van de bellen aanzienlijk verbeterd, is de thermische geleidbaarheid van het product lager, zijn de cellen uniformer en fijner en is de waterdampdoorlaatbaarheid sterk. Dit materiaal is en ruimtebesparend en heeft ook nog een lange levensduur. Er zijn verschillende isolatiematerialen van kunststof.

PIR isolatie

Polyisocyanuraat of hard polyisoschuim (afgekort PIR) is een ontwikkeling van het klassieke polyurethaan-hardschuim dat ook uitstekende thermische isolatie-eigenschappen vertoont. PIR-isolatie bouwt voort op de voordelen van PUR-isolatie. Het wordt meestal gesneden in platen en kan worden gebruikt in geïsoleerde metalen panelen, spouwmuren en als geïsoleerde gipsplaat. PIR heeft zo’n hoge thermische prestatie dat het slechts de helft van de dikte vereist van andere, traditionele minerale isolatieproducten. PIR heeft ook een superieure thermische weerstand en maatvastheid.

EPS isolatie

EPS vloerisolatieplaten

Het woord styrofoam wordt vaak gebruikt om EPS te beschrijven; ‘Styrofoam’ is echter eigenlijk een handelsmerk voor geëxtrudeerd polystyreenschuim met gesloten cellen, gemaakt voor thermische isolatie en ambachtelijke toepassingen. EPS isolatieschuim is een soort spuitisolatie. Als je een kruipruimte hebt en problemen ervaart met vocht, schimmel, geur en kou, kun je deze goed isoleren om het comfortabeler te maken. De beste manier om een ​​kruipruimte te isoleren, is door het vanaf de grond af te doen.Voor bodemisolatie worden dan ook vaak isolatiechips of -parels gebruikt. EPS isolatieschuim is een vorm van spuitisolatie die doorgaans geen eerste keus is voor huisisolatie vanwege de uitstoot die ermee gepaard gaat, maar het is een uitstekende optie om een kruipruimte te isoleren. Spuitschuim is snel klaar, heeft een hoge r-waarde, zorgt voor een lucht- en vochtafdichting en vult alle kleine gaatjes.

XPS isolatie

De isolatiemantel van XPS is een spuitisolatie en dit isolatieschuim biedt veel voordelen door de manier waarop dit product wordt vervaardigd. Energiezuinig, gemakkelijk te installeren, licht van gewicht en herkenbaar in de blauwe, roze of groene kleuren, kan de specificatie van een omhulling van geëxtrudeerd polystyreenschuim het gebruik van een enkel product mogelijk maken om een ​​continue laag van thermische en vochtbescherming op een gebouw te creëren, wat bijdraagt ​​aan energie-efficiëntie.

PUR isolatie

Polyurethaan hardschuim (of kortweg PUR) wordt sinds de jaren 60 in de bouw gebruikt als hoogwaardig isolatiemateriaal. PUR isolatie kan in spouwmuren worden geïnjecteerd om een ​​energie-efficiënte barrière te creëren. Het schuim kan kleine ruimtes bereiken om een ​​luchtdichte afsluiting te creëren. Volgens de Insulation Manufacturer Association biedt PUR de beste thermische prestaties van alle praktische isolatiematerialen voor volledige holtes.

Net als PIR wordt PUR vervaardigd uit de componenten isocyanaat (MDI) en polyol.

Terwijl voor PUR de componenten MDI en polyol worden geïmplementeerd in een gebalanceerde verhouding in vergelijking met de molecuulmassa’s, wordt MDI met een duidelijke overmaat gebruikt tijdens de productie van PIR.

Isolatiefolie

Isolatiefolie uit PIF bestaat uit lagen aluminiumfolie en wordt doorgaans via de onderkant van de vloer aangebracht. Tussen de lagen folie zitten luchtkussens die isolerend werken. In de kruipruimte wordt de isolatiefolie aan de balken bevestigd, zodat de koude van onder het huis niet in je woning binnendringt.

Wil je besparen op je vloerisolatie?

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen van isolatiespecialisten. Zo vind je snel de juiste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type isolatie heb je nodig?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.